Bredd: 2,9 m
Djupgående: 0,8 m
Max fart: 40+ knop
Motorer: 1st Scania DSI14 V8 (14 liter, Turbo, Intercooler) om 625 hk
Framdrivning: 1 st FF-Jet 450 vattenjetaggregat
Deplacement: 6,5 ton
Max last : 10 st soldater med utrustning alt. 4 bårar + 2 sjukvårdare
Tankvolym: ca 600 liter diesel
Besättning: 2 st; en förare och en navigatör
Byggnadsmaterial: Kolfiberarmerad vinylesterplast i sandwitch-konstruktion.
Räckvidd: 200 nm (1 nm = 1.852 meter) med full bunker, två förare och standardutrustad.
Byggnadsvarv: AB Storebro Royal Cruiser
Antal: 52 st, ett flertal avyttrade och överförda till andra myndigheter.
Stridsbåt 90 Enkel (Strb 90E) är en snabb och lätt persontransportbåt byggd i komposit, utan beväpning och med en enkel motor och vattenjet. Inom amfibiekåren nyttjas Stridsbåt 90E för främst för sjuktransporter samt transport av eldledningstropp. En del båtar används som däcksbåtar på större fartyg.
Båten är betydligt mindre än Stridsbåt 90H och går mycket grunt i vattnet vilket gör att den kommer fram i princip överallt.
I dag används enbart ett fåtal båtar av Försvarsmakten, de flesta båtar har överlåtits/lånats ut till annan civil och myndighetsverksamhet.
Allmän info
Personliga reflektioner av Mikael Jonasson
Båten är mycket lätt även om den är fullbunkrad (vilket innebär ca 600 liter diesel) och har problem att klara sjö där vågorna överstiger 1 m.
Vi, Fu Jonasson och Fu Ljungberg, bevisat att det går att framföra båten i vågor upp emot 2-3 m och även plöjt igenom 90 graders vågbarriärer som slår över hela båten… men det är dock inget att rekommendera.
Ett tips är att om det slår för mycket (som det kommer att göra i vågor över 0.5 m) är att ge fullt trimplan ner på både styrbord och babord sida. Då kommer båten plöja finare genom vågorna istället för att slå. Detta tips fick vår Fänrik reda på efter marschen mot Västervik där de hade framfört Stridsbåt 90E 122 utan säkerhetsbälten och utan trimplan ner. Mindre bra.
Pga. båtens lätta vikt kan man utföra diverse roliga manövrar.
Vi erfor efter en tråkig marsch från Karlskrona upp mot Västervik att vi kunde få hela båten att lätta från vågorna då det var perfekta dyningar. Tyvärr fick vi inget foto på det, men stora leenden från STRB 90H 809 när vi passerade dem i luften. 🙂
Manöver 1 : Stanna på mindre än 11.5 meter från full fart
Utförande :
1. Håll full fart, ca 42knop.
2. För ner trimplanen samtidigt med de båda spakarna till höger om ratten.
3. När du känner att båten börjar gräva ner sig så för du bara skopan bakåt och du får en fin tvätt av hela båten.
Till skillnad mot Strb-90H:s snabba stopp får vi här en lite längre stopp men en mycket fin vågpelare som slår över hela båten. (stäng luckor och haspar!). En sergeant, jag ej nämner vid namn, erfor 2 dm höjd vatten i transporten efter misstaget att inte säkra luckorna.
Manöver 2 : Trimplans-gir
Utförande :
- Håll full fart, ca 42knop.
- Trimma ner valfritt trimplan (sb, eller bb) när du känner att den börjar gräva.
- Ge fullt ratt-utslag (dikt) åt samma håll som båten gräver åt.
Du kommer då få ett ORDENTLIGT kast åt det valda hållet… slå av varvet och du står still. På sträckan av en båtlängd.. Det här är det läckraste du kan göra!!
Varning!
STRB 90E har inga bälten som standard, och troligen kommer det inte hjälpa att hålla i sig i handtagen, inte för föraren när han ska ge fullt dikt. så, installation av diverse spännband som bälten ÄR att föredra.. för då sitter man kvar!!
Lastsäkra all last!
Bunkring
Var noga med att inte använda för högt tryck och samtidigt kontrollera med kontrollstickan i transport-utrymmet, pga av att det KAN få övertryck och en fin fontän rakt ut i transporten.. inte kul att torka upp många liter diesel.
Maxhastighet
Om vi har någon båtchef från en STRB 90E som har haft en max-fart på mer än 43.6knop så är troligen er båt snabbast i hela Amfibiebataljonen. Det var iaf STRB 90E 126, under slutövning år 2000.
Eftersom båten är vattenjetdriven är det lätt att suga upp smuts i impellern (inbyggd propeller). För att undvika överhettning bör detta kontrolleras regelbundet vid mycket smuts i vattnet.
Radar
Till skillnad mot Strb 90H är Strb 90E inte är utrustad med en DECCA radar utan en Furuno radar vilken är betydligt sämre. Furuno ger mycket sk. ”trails” vid mörkernavigering. Hastigheter över 30 knop är mycket svårt eller omöjligt att hålla i tät terräng.
Övriga användare
Användare | Antal | Båtar |
SSRS- Svenska Sjöräddningssällskapet | 16 | 90-106 Rescue Hjälmaren, 90-109 Rescue Ragnhild, 90-110 Skellefteå, 90-113 Rescue Arizona, 90-116 Rescue Evert Taube, 90-123 Rescue Sparbanken Nord, 90-126 Bengt (Såld), 90-129 Rescue Birgit, 90-130 Rescue Östgöta Numera Rescue Oknö, 90-136 Rescue Örnsköldsvik, 90-137 Rescue Hammarö, 90-138 Rescue Sune, 90-139 Rescue Kalmarsund, 90-141 Rescue Österskär, 90-151 Rescue Värmdö, 90-152 Rescue Ekerö |
Kustbevakningen | 3 | |
Sjöpolisen | 1 | |
Sjövärnskåren | 3 | 90-104 |
Veteranflottiljen | 1 | 90-127 |
Video
Källor
Sidan är skapad i samarbete med Mikael Jonasson
Leave a Reply
Lämna en kommentar