Fordon: Volvo A30E 6×6
Längd: 14,3 meter
Vikt: 35 ton
Motor: Volvo D9B AC E3
Drivmedel: Diesel
Motoreffekt: 343 hk(251 kW) vid 1900 varv/min
Maxhastighet: 65 km/h
Aktionsradie: 500 km
Bränsletankens rymd: 400 l
Största motlut: 30°
Snö-vattendjup: 1 m
Markfrigång: 0,4 m
Eldrör: 155 mm/L52 , längd 8060 mm
Maximal skottvidd: 30 – 50 km
Eldhastighet: 8-9 skott/minut
Magasin: 21 granater
Sekundär beväpning: Vapenstation 01
Sambandssystem:
Besättning: Vagnchef, förare och en till två operatörer
I tjänst: 2013 –
Antal: 48 st
Operatörer: Sverige, Storbritannien, Ukraina
Pris: ca 54 miljoner kr/st, 104 miljoner/st för Archer 8×8, 20237
Tillverkare: BAE Systems Bofors, Volvo Construction Equipment
Övrigt: NBC-skydd, signaturdämpande kamouflagenät, och bullerskydd.
Artillerisystem Archer – FH-77 BW/155 mm Haub. Archer, vanligen bara kallad Archer, är ett självgående automatladdat eldrörsartilleri/haubits (SPH – Self Propelled Howitzer) i kaliber 15,5 cm.
Pjäsen är en vidareutveckling av den svenska Fälthaubits 77B från Bofors som monterats på en modifierad och bepansrad Volvo A30E dumper. Archer 8×8 kommer att bäras av Rheinmetall RMMV HX2.
Nordiskt projekt
Försvarsmakten började redan 1995 studier på att montera artilleripjäser på dumperchassin och även inom det nedlagda Kustartilleriet testades det under 1990-talet att montera 12 cm pjäser på dumper. Projektet började på allvar 2006 som en internationell satsning mellan Sverige och Danmark men efter att Danmark dragit sig ur 2007 så valde Norge att 2008 gå med i utvecklingen. Tanken var att systemet skulle börja levereras år 2011 och samtliga 24 st pjäser vara levererade till Försvarsmakten år 2012, men detta uppfylldes ej.
En ytterligare motgång var att Norge sent 2013 valde att avbryta sin beställning på 24 st pjäser då man inte ansåg systemet motsvara det norska försvarets behov. I slutändan valde Svenska Staten att köpa samtliga 48 enheter varav 36 stycket skulle tas i bruk av Försvarsmakten. De övriga 12 var öronmärkta för export.
2019 föreslog den Svenska försvarsberedningen att även dessa pjäser skulle tillföras Försvarsmakten och fler artilleriregementen upprättas.
Den första enheten överlämnades till Försvarsmakten i September 2015 och hela systemet var slutlevererat 2016. Vid den tidpunkten var projektet 3-4 år försenat och då Fälthaubits 77B avskaffats år 2012 så hade Försvarsmakten inte haft tillgång till något eldrörsartilleri under drygt tre år.
Ukraina får 8 stycken Archer
19 januari 2023 meddelade Regeringen Kristersson att de hade för avsikt att tillmötesgå det sedan länge Ukrainska önskemålet om att få Archer-pjäser . 16 mars 2023 meddelade Försvarsmakten att de gjort förberedelser och kommit fram till att kunna skänka 8 Archer-enheter, samt 10 stycken Stridsvagn 122 och ca 50 st Stridsfordon 9040D.
SvT- Klart: Artillerisystemet Archer levereras till Ukraina, 19 januari 2023
Utbildning av Ukrainska soldater följder under våren i Sverige under stor sekretess.
Den 3 november 2023 publiceras bilder av Archer för första gången offentligt från slagfältet i Ukraina.
Försvarsmakten – Världens modernaste artilleri på plats i Ukraina, 14 november 2023
Storbritannien köper 14 stycken Archer
I samband med överföringen av 8 st Archer till Ukraina doneras, meddelas 16 mars 2023 att 14 st Archer sålts till Storbritannien för att möjliggöra deras överföring av 32 brittiska bandgående haubitsar av typen AS-90 Braveheart till Ukraina.
Dessa 22 (8+14) Archer-pjäserna tas från de befintliga 24 system som Norge aldrig köpte. I köpet ingår logistikcontainrar, ett första ammunitionspaket, ett träningspaket och ett första stödpaket.
Brittiska armén har även för avsikt att köpa 10 stycken till för att få ett komplett regemente.
Archer kommer att användas av 1 Deep Recce Strike (DRS) Brigade Combat Team. Initialt kommer den vara placerad inom 19 Regiment Royal Artillery (The Scottish Gunners), i Larkhill, Wiltshire, som en referensenhet under utvärderingen.
UK Army – British Army’s first Archer gun has arrived on UK soil
Försvarsmakten beställer 48 stycken nya Archer 8×8 på lastbilschassi
FMV meddelar 13 september 2023 att de på uppdrag av Försvarsmakten tecknat kontrakt med BAE Systems Bofors om 48 nya Archer-pjäser. Dessa nya pjäser kommer dock inte att bäras av Volvo-dumprar utan monteras på en 8×8 bepansrad lastbil från tyska Rheinmetall Military Vehicles (RMV).
Värdet på kontraktet är fem miljarder kronor och den första leveransen till FMV sker under 2025. Det ger ett enhetspris på 104 miljoner kronor per system, dvs nästan en fördubbling av det pris som uppgetts för det dumpermonterade systemet under 2010-talet.
Försvarsmakten – Försvarsmakten tillförs 48 nya Archerpjäser, 13 september 2023
Konstruktion
Pjäsen är designad för hög rörlighet och flexibilitet i fält vilket underlättas av en avancerad pjäsdator som hjälper till med nödvändiga beräkningar samt fjärrstyrning från hytten som gör att besättningen inte behöver stiga ur fordonet för att operera pjäsen. Fordonet är utrustat med Vapenstation 01 för närskydd och rökkastare samt skydd mot minor, NBC-stridsmedel, brand och buller för att så långt som möjligt ge besättningen en säker arbetsmiljö.
Varje pjäs har en besättning om fyra personer; en förare, två operatörer och en vagnchef. Vid behov kan systemet opereras av enbart en person. Gruppering tar cirka 30 sekunder mot cirka 3-10 minuter för föregångaren Fälthaubits 77. Den franska lastbilsburna haubitsen Nexter Caesar som Danmark anskaffat och fått levererad 2020 tar cirka 1-1,5 minuter att gruppera och kräver personal utanför hytten för att ladda pjäsen.
Operatörerna är utbildade i att fylla på ammunition vilket normalt sker med hjälp av en speciell omladdningstrupp utrustade med en splitterskyddad lastbil. Påfyllning tar vid normala förhållanden cirka åtta minuter och det är enda gången personal måste befinna sig utanför systemet. Även här omges systemet av tekniska stödsystem; bland annat ett varningssystem som informerar om fel material laddats och då hindrar omladdning från att slutföras. En omladdningstrupp kan normalt medföra ca 100 granater i en modifierad standard 20 fot shipping container.
Systemet är helt anpassat för tillämpa shoot-and-scoot-metoden som innebär att man i snabb följd avger eld och direkt beger sig från avfyrningsplatsen innan granaterna ens träffat sitt mål. Det är en effektiv metod för att minska risken för motbekämpning.
Efter slutförd eldgivning fälls eldröret in i ett termiskt skydd för att reducera den värmesignaturen från det heta eldröret, vilket annars lätt kan röja pjäsens position för värmekameror och liknande sensorer.
Archer har en eldhastighet som är lägre än andra självgående artillerisystem så som Bandkanon 1 eller tyska Panzerhaubitze 2000, men då Archer-systemet är mer träffsäkert kräver det färre granater för att uppnå samma verkan. Detta sker genom att skjuta granaterna i olika banor så att flera granater träffar målet samtidigt så kallat MSRI eller Multiple Rounds Simultaneous Impact. Detta medger en högre verkan på kort tid samt minskar risken att fienden utför motåtgärder.
Systemets träffsäkerhet är mycket god tack vare att navigationssystemet är en del av det nätverksbaserade ledningssystemet. Via detta kan varje pjäs få tillgång till spaningsdata, väderuppdateringar och motsvarande information för att säkerställa att granaterna landar där de ska. Skulle GPS inte längre vara tillgängligt kan pjäsen förlita sig på andra positioneringssystem såsom tröghetsnavigering (INU) men även enklare metoder som att en operatör pekar ut pjäsens ställning på den digitala kartan i förarhytten. Datorn hjälper även till med att kontrollera så att mer vardagliga saker inte finns i pjäsens eldriktning och varnar automatiskt om hus, berg eller rentav träd eller grenar är i vägen för den valda riktningen.
Vapenstation 01
För närskydd är Archer utrustad med en fjärrstyrd vapenstation – RWS (Remote Weapon Station) som benämns Vapenstation 01, känd som Protector Nordic från norska Kongsberg. Vapenstation 01 används förutom på Archer även på Terrängbil 16, Pansarterrängbil 203, Pansarterrängbil 360 samt Bandvagn 410. Anskaffningen av 202 st Vapenstation 01 slutfördes 2011. Att valet föll på en norsk vapenstation är ett resultat av samarbetet under utvecklingen av Archer och kan uppfattas som en eftergift mot Norge för deltagandet i Archer-projektet, som de slutligen hoppade av ändå.
Vapenstationen styrs från en av operatörsplatserna med hjälp av en joystick och skärm. Den har tre olika sensorer; dagkamera, IR-kamera och laseravståndsmätare som kan zooma in och mäta på mål till 2000 meters avstånd. Normalt bestyckas vapenstationen med Kulspruta 88 (12,7 x 99 mm) men kan även förses med andra vapen såsom Kulspruta 58 7,62×51 mm), Kulspruta 90 (5,56×45 mm) och Granatspruta 92 (40 mm). Vapenstation 01 är gyrostabiliserad och kan därför verka effektivt mot mål även under gång.
Ammunition
Archer har förmåga att använda flera olika typer av granater i kaliber 155 mm.
Samtliga granater används med drivladdning DM72 med en krutvikt om 2,74 alternativt 0,83 kg varav en tillsats med 7,5% Hexogen.
NEM: Mängden explosivämnen i drivladdning och verkansdel
155m Spränggranat 77
Spränggranat 77A är försvarsmaktens standardgranat för bekämpning av infanteri, förläggningar, lastbilar och andra oskyddade mål. Granaten förlitar sig på en sprängladdning med pressad hexotol samt trotyl för att sprida splitter över målområdet. Spränggranat 77B är en sk Basflödesgranat som ökar skjutavståndet genom att minska luftmotståndet.
Vikt: 42,6 kg
Projektilvikt: 43,4 kg
Primärladdning: 130 g Pressad hexotol
Sekundärladdning: Trotyl 8 kg
Vikt: 41,4 kg
Projektilvikt: 42,2 kg
Primärladdning: 55 g Hexotol
Sekundärladdning: Trotyl 8,5 kg
155mm Bonusgranat
BONUS – BOfors NUtating Shell är en granat framtagen av svenska Bofors och franska Giat som påbörjades redan i mitten av 1980-talet för att bekämpa stridsfordon. Fullskaleutvecklingen slutfördes 1999 och kontrakt med svenska och franska armén tecknades i juni 2000.
Varje granat innehåller två stycken substridsdelar som roterar med i en nutationsrörelse runt sin fallaxel med hjälp av två stycken klaffar. När granaten närmar sig målområdet skjuts substridsdelarna ut bakåt ur granaten på cirka 200 m höjd. Vid ca 175 m höjd aktiverar respektive verkansdel sin IR-sökare som söker av ett område på cirka 200 m i diameter, dvs drygt 31 500 m² efter värmesignaturer som liknar stridsfordon under cirka 4 sekunder. Verkansdelen slår mot fordonets ovansida där de är som mest sårbara med hjälp av Explosively Formed Penetrator (EFP) som skapar ett knytnävsstort hål i en hastighet om ca 2000 m/s och penetrerar cirka 10 cm pansar.
Om inga lämpliga signaturer upptäcks utlöses laddningen då granaten landar på marken.
Vikt: 44,6 kg
Projektilvikt: 45,1 kg
NEM: 4,3 kg
Vikt: 44,6 kg
Projektilvikt: 44,6 kg
NEM: 3,2 kg
155mm Excalibur
Excalibur är en precisionsstyrd granat framtagen för att med stor precision kunna bekämpa ett enskilt prioriterat mål. Den är utvecklad av Raytheon Missile Systems och BAE Systems Bofors AB och går internationellt under namnet XM982 Excalibur.
Grundversionen styrs med hjälp av GPS och kräver detta för att verka effektivt. Nya versioner som styrs med hjälp av laser samt en underkalibrerad granat för användning på fartyg är under utveckling . Granaten har använts i strid av US Army som är mycket nöjda med granaten.
Vikt: 47,2 kg
Projektilvikt: 47,2 kg
NEM: 6,43 kg
Primärladdning: 1098 g PBXN-5
Sekundärladdning: 5,6 kg PBXN-9
Vikt: 47,2 kg
Projektilvikt: 47,2 kg
NEM: 6,43 kg
Primärladdning: 1098 g PBXN-5
Sekundärladdning: 5,6 kg PBXN-9
Video
Källor
- Artilleri och Luftvärnsklubben – Bonus skulle erövra artillerivärlden, Artikel
- BAE Systems – Archer 155MM FH 77BW L52, Broschyr [PDF]
- FMV Ammunitionskatalog 2014
- FMV Projekt Artillerisystem 08, artikel
- FMV – Protetor Nordic – Ett svenskt-norskt samarbete
- IDG Techworld – Avancerad teknik bakom den svenska superkanonen, artikel
- Försvarsmakten – Försvarsmakten tillförs 48 nya Archerpjäser, 13 september 2023
- Cornucopia – Sveriges skickar åtta Archer till Ukraina – säljer fjorton till Storbritannien, 16 mars 2023
Sidan är skapad i samarbete med:
Jonathan Rieder Lundkvist
Leave a Reply
Lämna en kommentar