Storlekar: Small, Medium och Large
Material: 14 lager Aramidväv
Skydd: V50 = 450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920)
Pris: 2 555 kr (FM Prislista 2003)
Tillverkare: Stormark K Konfeksjonsfabrikk A/S, Norge
Kroppsskydd 90A (KS90) är inte en “skottsäker”-väst utan ett splitterskydd. Den skyddar inte bäraren mot finkalibrig eld utan enbart mot vissa splitter. Enligt vissa källor skall den heller inte klara ett vanligt knivhugg och stoppar garanterat inte sprutor/kanyler.
Hemvärnsförbanden har sedan slutet av 1990-talet tilldelats Kroppsskydd 90A i stor omfattning, men än i dag (2018) används Kroppsskydd 90A bland reguljära förband, främst under grundutbildning.
Konstruktion
Kroppsskyddet är tillverkad av polyamidväv i vilken man stoppar in löstagbara plattor av Aramidväv (en typ av kevlar). Halsen har en en insida med manchestertyg och kan förslutas med en extra slejf med kardborre. Storleken på kroppsskyddet kan enkelt regleras då kroppsskyddet är öppningsbar och justerbar på bägge sidor mha kardborre. Även öppningen fram förslutas med kardborre. Kroppsskyddet skyddar bålen,axlarna och viss del av halsen samt underlivet. Bak finns en hängande platta som skyddar baken och som är tänkt att man skall sitta på i fordon. Bakplattan skall skydda mot splitter t.ex. ifall fordonet åker på en mina.
Skydd
Västen har ett skydd som benämns V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920), det betyder att 50% av alla splitter om 1.1 gram och som kommer i hastigheter upp till 450 m/s stoppas av västen. Västen skyddar alltså INTE mot skott från eldhandvapen, ej heller mot knivhugg eller hugg med kanyler. Detta då det inte går att komplettera med extra plattor som krävs för att stoppa finkalibrig eld.
Bakgrund
Kroppsskyddet köptes in från Norge för att öka soldatens personliga skydd. Enligt vissa undersökningar orsakas uppemot 60% av skadorna i krig av splitter. Dock har det visat sig att Kroppsskyddet 90A inte är särskilt bra. När svenska förband efter 1993 sattes in i utlandstjänst i forna Jugoslavien blev behovet mer akut och det modernare Kroppsskydd 94 köptes in. Kroppsskydd 94 som till skillnad mot Kroppsskydd 90A kan förses med extra keramplattor och stå emot finkalibrig eld av 7,62 mm AP.
Bärande
Enligt UniR FM skall kroppsskyddet bäras under fältjackan, motsvarande, vilket faller sig naturligt då inga fickor eller fästanordningar för lösa fickor finnes. Gradbeteckning får ej anbringas på Kroppsskydd 90A vilket det får göras på Kroppsskydd 94.
Kroppsskyddet är relativt smidigt och böjbart, men man blir helt klart klumpigare. Eftersom kroppsskyddet är väldigt tätt, bildas det lätt kondens och de plagg man bär under kroppsskyddet blir alldeles “dyngsura”. Kondensen kan orsaka köldskador vintertid om man blir blöt under och sen tvingas ligga still i kylan. Sommartid blir det VÄLDIGT svettigt, dock så torkar svetten på kroppsskyddet snabbt om man tar av sig det under en rast.
Vid strid i bebyggelse är det särskilt bra med kroppsskydd då det lätt bildas splitter, dessutom skyddar det kroppen mot de många slag och stötar man får i den hårda miljön.
Många soldater väljer att vika upp den hängande bakplattan genom att öppna upp dragkedjan och vika/tejpa upp den. På så sätt erhålls en smidigare väst och upplevs inte som en fladdrande långrock.
Källor
Tjena, jag undrar om du vet om skyddsvästen Krsk 90A är olaglig att äga som civilperson ? , tack i förhand.
mvh Andre
Det är lagligt att äga och bära skyddsväst/Kroppsskydd. Däremot är det inte lagligt att köpa stöldgods från Försvarsmakten. Kan du påvisa att kroppsskyddet köpts lagligt via återförsäljare, motsv så är det ok att bära.
https://www.lawline.se/answers/olagligt-att-bara-skyddsvast
Leave a ReplyLämna en kommentar
Cancel Reply
BESÖK VÅR BUTIK
SoldF på Twitter

2 Comments
Leave your reply.