Kaliber: 5,56 x 45 mm NATO
Vikt: 7 kg
Längd: 1 040 mm
Piplängd (utan flamdämpare): 466 mm
Magasin: Kassett om 200 skott/st (3 kg) eller magasin om 30 skott/st
Sikte: Hålsikte/korn, Rödpunktsikte
Eldhastighet: 700–1 000 skott/min
V0: 930 m/s
DMAX: 3 000 m
Övrigt: Benstöd, utbytbar pipa, vårdsats inuti handskydd och pistolgrepp.
Pris: ca 30 000 kr
Tillverkare: Fabrique Nationale, Liege Belgien – FN Herstal
Kulspruta 90 (Ksp 90) är en lätt helautomatiskt, luftkyld kulspruta i kaliber 5.56 x 45mm NATO från belgiska Fabrique Nationale (FN Herstal) . Tillverkarens benämning är FN Minimi som står för Mini Mitrailleuse och betyder på franska liten kulspruta.
Kulsprutan som är konstruerad efter gas/vridlås- principen. Vapnet kan laddas med både vanliga magasin från Automatkarbin 5 eller med band med sönderfallande länk ur en kassett om 200 skott. Normalt används kassetten och mycket sällan vanliga magasin då dessa har för få skott samt att tillförlitligheten är dålig.
Kulsprutan hanteras enskilt av skytten.
Vapnet köptes in två versioner Kulspruta 90A/B under i början av 1990-talet in till Kustartilleriets Amfibieförband samt till Flygvapnets säkerhetsförband. Armén var inte intresserade. Idag används vapnet av samtliga vapengrenar.
Banden är av typ sönderfallande länk som sätts ihop av individuella lösa länkar och inte av hela band som med Kulspruta 58. Dessa återanvänds ej utan kasseras. Man slipper därmed att hålla reda och återanvända tomma band som med Kulspruta 58. Ammunitionen finns att få ut färdiglänkad direkt i kassett från förrådet. Pipbyte görs efter 200 skott i snabb följd (1 st Kassett). Detta möjliggörs av att extra pipa bärs med och lätt kan bytas ut på ett fåtal sekunder.
Versioner
Kulspruta 90 finns i Försvarsmakten i tre versioner; A, B, C och idag används enbart C samtliga använder kaliber 5,56×45 mm. Tillverkaren FN Herstal har även en version i kaliber 7,62×51 mm NATO som då benämns FN Maximi men är inget Sveriges försvarsmakt anskaffat.
Kulspruta 90 A – FN Minimi
Grundversionen med fast kolv mycket snarlik den kolv som FN FNC/Ak 5A använder, dock ej vikbar.
Kulspruta 90 B – FN Minimi Para
Kortare version med infällbar kolv och kortare pipa. Avsedd för jägarförband.
Kulspruta 90C – Moderniserad FN Minimi Para
Kulspruta 90C är en uppgraderad Kulspruta 90B som fått tillbehörsskena på lådan (MIL-STD-1913 , STANAG 2324) samt ett nytt handskydd med skenor.
På skena på lådan fästs vanligen Försvarsmaktens standardsikte för eldhandvapen RPS EHV från svenska Aimpoint, på handskyddets skenor kan olika lampor och laserpekare fästas.
Ammunition
Kulspruta 90 använder samma ammunition som som Automatkarbin 5C 5,56x 45 mm NATO. Det är mycket praktiskt då man alltid vill använda så få olika typer av ammunition som möjligt.
Skarp patron med helmantlad projektil med bly och stålkärna. Toppen av projektilen har en kärna av stål för ökad penetrationsförmåga. Pris: 2,80kr/st (1997).
Till Ksp 90 finns det färdigbandad ammunition (5,56 mm sk ptr 5 nband)
Det finns numera även en miljövänlig variant av patronen, 5,56 mm sk ptr5B stkprj, som inte har något i bly i projektilens kärna utan är helt i stål. Dessutom är tändhatten fri från tungmetaller. Priset skall vara ca 15 procent högre än för den gamla vilket betyder ca 3,20 kr/st (1997). I det långa loppet är den billigare eftersom man tjänar in det på saneringen av skjutbanorna.
Spårljus (5,56 mm sk ptr 5 slprj)
Spårljusprojektil med lyssats av fosfor. Man kan följa dess bana då det blir som ett rött lysande streck efter den. Projektilbanan stämmer väl överens med normalprojektilens. Många tror att spårljusammunitionen har dålig precision och skulle slita på piporna mer än normalammunitionen, men det är en missuppfattning. Spårljus ammunitionen är lämplig för prickskytte därför att det är lätt för både skytten och observatören att följa kulans bana. Dock bör man vara lite försiktig i användandet då ljuset även enkelt kan ses av fienden och därmed se var skytten befinner sig. Spårljus är främst till stor hjälp när man skjuter under mörka förhållanden och inte kan sikta med siktet utan måste se vart elden tar. Spårljus används med fördel även med Ak 5. Till Ksp 90 finns det färdigbandad ammunition med var 4:e patron spårljus. (5,56 mm sk ptr 5 slnband).Till skillnad mot äldre spårljusammunition (7,62 sk ptr 10 slprj) med vitmålad spets på projektilen, har den nya en rödmålad topp. Internationellt är det praxis att märka spårljusammunition med röd spets. Framtiden lär utvisa om det blir fler vådaskott till följd av att man lätt förväxlar den med en lös patron under en omställning från lösskjutning till skarpskjutning.
Det finns även en miljövänlig variant av spårljuspatronen som heter 5,56 mm sk ptr 5B slprj som, i likhet med den vanliga skarpa miljövänliga patronen, saknar bly i projektilen och tungmetaller i tändhatten.
Lös (5,56 mm lös ptr 5)
Den lösa patronen användas enbart i fredstid under övning. Patronen har en träplugg som projektil som pulveriseras vid skjutning inuti pipan. Vapnet förses med en lösskjutningsanordning som gör att träflisorna inte skjuts ut rakt fram och därmed skulle kunna skada personer. Den Lösa ammunition används med fördel under dubbelsidiga övningar då man kan skjuta mot varandra utan att skada. Vapnet ger enbart i från sig en ljudknall men ingen projektil lämnar pipan. I övrigt måste man handha vapnet på samma vis som med skarp ammunition.
Vid skjutning med lös ammunition måste ett riskavstånd på
10 m hållas till framförvarande person eller 2 m om personen har skyddsglasögon på sig. Reservation för eventuella ändringar vad gäller säkerhetsreglerna som kontinuerlig ändras. Aktuella regler återfinns i SäkR.
Kulspruta 90 jämfört med Kulspruta 58
Det är rätt stor skillnad mellan dessa kulsprutor både i form av kaliber, vikt och användning.
En Kulspruta 90 handhas av skytten ensam, medan Kulspruta 58 normalt betjänas av en sk. pjässervis om två man; Skytt och Laddare.
Vikten på vapnet skiljer stort där en Kulspruta 58 väger 11,6 kg medan en Kulspruta 90B/C runt 7 kg. Det är 4,6 kg skillnad.
Men den stora viktskillnaden är med ammunition och tillbehör. En kassett med 200 patroner till Kulspruta 90 väger ca 3 kg till skillnad mot Kulspruta 58 bandlåda om 249 patroner på ca 7 kg.
Totalt blir viktskillnaden mellan en Ksp 90 och en Ksp 58 närmare 16 kg inklusive tillbehör och 2 kassetter/Bandlådor ammunition.
FN Minimi är en väldigt populär lätt kulspruta internationellt och används av ett stort antal reguljära förband samt specialförband i över 45 länder.
Klicka för att se större bild!
Isärtagen Ksp 90 med tillbehör. Läskstång samt verktyg ryms i handskyddet, oljeflaska i pistolgreppet
Foto: ©2002 Henrik Svensk
Video
Modern Firearms
Information om de olika modellerna av FN Minimi/ M249.
Guns Of The Elite: Special Forces Firearms, 1940 to the present Second Edition, George Markham,Arms &Armour Press 1996
ISBN:1-85409-382-7
Soldatreglemente Gemensam Materiel (Sold Mtrl G)
Försvarsmedia 1990, M7742-101031
Leave a Reply
Lämna en kommentar