Storlekar: 215-315 mm (5 mm intervall) Mondo Point
Material: specialgarvat skinn, sula oljebeständigt polyuretan-gummi, öljetter av koppar.
Övrigt: Vinterkängan och även vissa Marschkängor har en sula som fungerar i traditionella skidbindningar med vajer. Modell med stålhätta (STH) för vissa soldater.
Tillverkare: Arbesko AB och Sievi Oy
Pris: Marschkänga: 414 kr* (Civilt: ca 1000 kr), Marschkänga 90 STH 409 kr*, Vinterkänga 517 kr* (civilt ca 1200 kr )
* = FMLog prislista 2002-03-13
Marschkänga 90 och Vinterkänga 90 är Försvarsmaktens standardkängor och de absolut vanligaste skodonen på förbanden. Kängorna har en mjuk och komfortabel gummisula och en ovandel i skinn. De är mycket slittåliga och man reparerar små repor och skråmor enkelt med fett och skokräm. Kängorna är bra, framför allt i förhållande till det inköpspris Försvarsmakten har, och fyller sin funktion.
Konstruktion
Ovandel
Ovandelen är gjord av skinn och är lätt att smörja och putsa upp till bra glans. Skinn är det bästa materialet att använda i skor. Det tar upp och avger fotens fukt, är mjukt och följsamt och mycket slitstarkt. Skinnet är impregnerat och behåller sitt fuktmotstånd genom att man smörjer det med vaxfett. Ej genomgående repor och skråmor kan efter repareras med Vaxfett och skokräm. Kängor som man tror är helt slut efter en tid i fält, kan enkelt putsas och borstas upp till ursprungligt skick. Plösen sitter helt fast i kängan vilket gör att det inte kommer in smuts och vatten i kängan.
Sula och hätta
Sulan är gjord av Polyuretan och är energiupptagande och sviktar skönt. Slitsulan är extremt slitstark, oljebeständig och har god beständighet mot kemikalier. Sulan är lätt böjd och vilket gör att man rullar fram steget lätt och greppar oftast bra i underlaget.
Tåhätta
Kängan har en plasthätta som skyddar tårna mot lättare slag och tramp. Fördelen med plasthätta jämfört med stålhätta är att stålhätta kan ge allvarliga köldskador vintertid. En plasthätta skyddar dock inte fötterna mot slag och klämning lika bra som en stålhätta.
Marschkänga 90 STH har en stålhätta och delas endast ut till viss personal som hanterar tung materiell som kan skada tårna. I övrigt är konstruktionen densamma som Marschkänga 90.
Filtinläggssula
Kängorna har en filtinläggssula grön 5 mm för Marschkängan och organgebrun 10 mm för Vinterkängorna. Dessa är visserligen värmande men ger inte särskilt god komfort eller stötdämpning för foten. Många byter därför ut inläggssulan på Marschkängan mot en egen. Se vidare under Komfort.
I Vinterkängan kan man normalt använda den medföljande filtsulan då den vanligen inte används för längre fotmarsch på hårt underlag p.g.a. dess klumpighet.
Vinterkängor och Marschkängor
Marschkängor 90 är tänkt att användas under sommarhalvåret. Det fungerar bra att använda kängan i stort sett året runt så länge man befinner sig i någorlunda mild vinter och inte behöver åka skidor.
Det går att använda Marschkängan i skidor också då det finns styrspår baktill i klacken för kabelbindning men det finns inte fasningar framtill. Vissa sommarkängor har numera dessa fasningar.
Vinterkängor 90 är i stort sett samma kängor som Marschkängorna men med skillnaden att den har tjockare isolering i sulan och ovandelen samt att sulan är grövre och har fasningar för att passa skidbindningar av typ kabelbindningar.
Fukt
Motståndet mot väta och fukt är mycket bra förutsatt att man smörjer in och vårdar väl med Vaxfett. Med ett par välvårdade kängor går det att ha vatten upp till kängas skaft under kortare tider utan att bli blöt om fötterna. Det är sällan man behöver använda gummistövlar och kängorna är väldigt allround jämfört andra skodon.
Komfort
Den medföljande filtsulan är inget vidare. Man bör istället byta ut sulan mot en civil hiking-sula av cellgummi. På så vis blir kängorna av en helt annan klass och betydligt mer komfortabla. Vistas man i väldigt kallt klimat kan man laborera med så kallade Astronautsulor och andra värmande inläggssulor.
Skadade och problematiska fötter
Personer som har problem eller skadade fötter kan (i vissa fall) under sin militärtjänst få bidrag för att köpa egna kängor eller erhålla specialtillverkade inlägg. Marsch och vinterkängor 90 passar inte alla och det finns andra betydligt mer påkostade alternativ på marknaden för den som upplever det som ett problem efter att ha provat att byta inläggsula och laborerat vilka dubbla par sockor som funkar.
Gå in kängorna
Gå in kängorna ordentligt. Om du har möjlighet att gå in kängorna under varm årstid kan du fylla dem med varmt vatten och sedan gå in dem med skinnet fuktigt, då anpassar de sig bättre efter DIN fots form. Se också till att plösen ligger bra och inte veckas.
Brister
I stort är kängorna mycket bra, men de har ändå en del brister.
Tex. Skaften är av skinn och ofodrade vilket gör dem till tunna och sladdriga och ger dåligt stöd i hård terräng. Den tidigare nämnda inläggssulan kan göras bättre.
Nya Marsch och Vinterkängor 90 tillverkas av företaget Sievi i Finland. Vissa modifikationer har införts. Bla har skinnöglan bak på skaftet byts ut mot en hårdare i nylonväv. Dessutom har Marschkängan nu fått samma fasning på sulan som möjliggör användning av skidor likt Vinterkängan.
Många officerare och soldater väljer att på egen bekostnad köpa civila eller andra militära kängor. Populärast är Meindl och Haix. Oftast går det bra att använda egna i militären så länge de är svarta eller mörkbruna. Fråga din chef om lov.
Storlek
Det är viktigt att väja rätt storlek. Man skall välja en storlek som möjliggör att man kan ha dubbla sockor på sig; Stålgrå yllestrumpa och Vit värmesocka. Vissa föredrar dock att till Marschkängan anpassa storleken med dubbla par Stålgrå Yllestrumpor och Vinterkängan med Stålgrå och Värmestrumpa. Detta för att Värmestrumpa inte är nödvändigt större delen av året.
På så vis erhåller man god komfort, bra värme, samt god motståndskraft mot skavsår. Har man dubbla sockor glider sockorna mot varandra istället för strumpan mot huden och det är oftast det som ger skoskaven. Är man känslig skall man förbereda fötterna vid längre marscher genom att tejpa dem.
EU strl (vanlig) | Mondo Point (mm) | Färgmarkering Strumpa |
---|---|---|
34-36 | 215-230 | Gul |
37-39 | 235-250 | Blå |
40-42 | 255-270 | Röd |
43-44 | 275-285 | Grön |
45- | 290-315 | Brun |
Vård
Kängorna är viktiga för ditt stridsvärde och skall vårdas noggrant, putsas/blankas upp minst en gång dagligen vid tjänst på regemente. Detta visiteras dagligen. I fält behövs det (oftast) enbart fettas för att behålla vattenmotståndet.
Normalt får du ut vårdmateriel.
- 2 st Skoborstar
- 1 burk svart skokräm,
- 1 burk Vaxfett
- 1 trasa
OBS! Använd INTE snabbputsmedel med silikon, vapenfett eller civila skokrämer.
Många innehåller silikon och andra kemikalier som förstör skinnet.
Oftast får endast Boston Black Shoepolish, Boston Vaxfett och Woly Juchtenglanz användas. Dessa är alla reglementerade och används av Försvarsmakten. Lokala avvikelser förekommer, bl.a. brukar ofta Kiwi Paradegloss användas vid högvakt.
Huvudregeln är: ANVÄND DET DU FÅR UT!
När kängorna är smutsiga och så fort tillfälle ges skall kängorna tvättas av med vatten och torkas av samt smörjas in med fett. Använd INTE tvål eller kemikalier. Stoppa upp kängorna med tidningspapper eller halm efter tvättning eller om det har blivit sura av regn, motsvarande. Byt papper/halm efter ett tag. Kängorna skall toka sakta i normal rumstemperatur, 20-30°C.
Kängorna för inte hettas upp eller lämnas intill värmekällor.
Är det mycket kallt ute kan man under tillsyn se till att de blir varma motsvarande 20-30°C genom att ha dem en bra bit från kaminen eller lägga dem i sin sovsäck under natten.
Fettning
Fetta kängorna ungefär en gång i veckan, beroende på tjänst, oftare om du varit i kontakt med vatten, lera, etc.
1. Tvätta kängorna enligt ovan om de är leriga.
2. Fetta in kängorna mha skoborste, helst med avsedd borste enbart för fett, eller med fingertopparna. Se till att smörja in alla sömmar och små skrymslen. Ta gärna ur snörena så att du kommer åt överallt.
3. Låt kängorna stå ett par minuter och dra åt sig.
4. Borsta sedan bort överflödigt fett. Har du för mycket fett kommer det att flagna små vita fettflingor, tom genom skoputsen.
Putsning
Putsning görs efter eventuell fettning.
1. Smörj in skokräm med borstens lilla appliceringsdel över hela den lägre delen av kängan. Skaften bör enbart fettas och ibland sparsamt putsas med kräm. Extra kraft läggs på framdelen.
2. Låt krämen få torka ca 5 minuter.
3. Borsta med lätta och snabba rörelser över hela kängan. Försök att borsta åt ETT håll tills det inte blir bättre. (Ca 3-5 minuter/känga)
4. Polera med trasa. Fatta trasan med bägge händerna och spänn trasan. Dra sedan snabba – lätta rörelser över kängan. Man kan även använda lite lätt fuktad trasa.
5. För bättre resultat upprepa hela proceduren.
Skosnören
Byt skosnören som är slitna eller trasiga på serviceförrådet och se till att ta ut så att du har minst ett par extra i reserv med dig i fält. Gruppchef bör ta med fler par extra åt gruppen.
Snörning
Snörena träs på ett lite speciellt sätt. I det tredje hålet nedifrån skall båda snörena träs på bägge sidor, så det blir en dubbelsnörning. Detta för att byxornas byxkrokar/byxslejf skall fästas där. På så vis förhindrar man att byxorna glider upp.
Snör inte inte skaftet hela vägen upp, då detta kan ge klena fotleder eller stänga av fotens blodtillförsel. Lämna de 2-3 översta hålen fria. När du skall gå i kuperad eller stenig terräng bör du snöra hela vägen upp för att får extra stöd kring ankeln.
Stoppa in rosettens öglor i kängan på resp sida bakom plösen, de får inte synas sticka fram under byxan.
Putsning modell Överkurs
Med bomull, vatten och skokräm kan man åstadkomma en puts som liknar lackskor.
Utrustning: 2-4 bomullstussar /pads. 1 Glas varmt vatten. 1 burk svart skokräm Boston eller Kiwi. Eventuellt skoborste och vaxfett om så krävs.
1. Borsta bort alla smuts och jord från kängorna med borsten. Behöver kängorna fettas så gör det nu.
2. Ta en köttbulle-stor bit av bomull eller en bomulls-”pad” och doppa den i vattnet. Krama ur tussen och platta till den så den blir i storlek av en femkrona ungefär.
3. Applicera skokräm på tussen, ganska rikligt
4. Fatta tussen med tumme- ,pek- och långfinger-topparna. Gnid med små små cirkelrörelser in skokrämen i kängorna, cirkelrörelserna skall bara vara ca 1-2 cm i diameter. Gå ytterst sakta fram över hel känga med lite extra noggrannhet på tåhättan. Det kan strunta i större delen av skaftet och plösen. Det skall ta ungefär 15-20 min/känga. Applicera mer skokräm och doppa i tussen i vatten när du märker att det behövs. Kängan skall bli matt av skokrämen.
5. När första kängan är klar är det bara att fortsätta med den andra, låt den första stå och torka.
6. När även den andra är insmord är det dags att putsa upp den första. Ta en ny bit bomull och doppa i vattnet. INGEN SKOKRÄM DENNA GÅNG. Gör på samma sätt som tidigare, små små cirkelrörelser nu med den rena bomullstussen. Doppa i vatten vid behov och gå mycket långsamt fram, själva rörelsen skall vara lätt på handen.
Den första gången du gör detta kanske det inte blir riktigt blank, men det är bara att upprepa processen. Man bygger upp små tunna skikt av blank skokräm på kängan, så efter en tid med den här behandlingen går det att snabbt pusta upp med lite kräm, borste och putsduk. Som ni ser tar det en bra tid, men det går bra att göra framför tv:n med en tidning på golvet. Till skillnad mot putsning med borste så stänker man inte små svarta skokrämspartiklar runt omkring sig.
Källor
Broschyr Marschkängor 90 /Vinterkängor 90
1992 FMV, Intendentur avd.
- Alexander· Svara
Finns det något mer civilt alternativ till skokrämen? Sökte runt på internet och de flesta ställen har slutat få in båda Boston Black Shoepolish, Woly Juchtenglanz och Kivi Paradegloss.
1 Comment
Leave your reply.