1997-07-24 kl 00:52 publicerades version 1.0 av sidan som då hette Sold X.
Genom åren har sidan blivit ett välkänt ställe för många militärintresserade i Sverige. Det här är skaparen Henrik Svensks berättelse om sidans uppkomst och utveckling.
Början
Det hela började under våren 1997 då jag blev sugen på att lära mig lite om HTML och webb. Min kompis Johan Lundin hade lite erfarenhet av webbsidor och är otroligt duktig på att omsätta planer till verk, så han hjälpte mig.
Nu räckte det förstås inte med en sida, jag ville ha tre stycken. En om mig själv, en om min värnplikt som Markstridare (jag hade muckat några månader tidigare) och den tredje om vapnen inom Försvarsmakten. Sidorna skulle heta Henrik, Lumpen och Vapen. Vapen var tänkt som ett komplement till sidan Lumpen, så att jag slapp gå in på utrustningsdetaljer på själva Lumpen-sidan. Några andra faktasidor på svenska om Försvarsmaktens vapen fanns inte på denna tiden.
Wikipedia skapades först år 2001 på Svenska och dröjde ytterligare flera år innan de tog upp relaterade ämnen.
Första Splash screen:en från beta releaserna av de tre sidorna
Ett hemsidekonto om 3 MB registrerades på Passagen och adressen blev lite traggliga ”hem2.passagen.se/trident9/” . Som HTML-editor använde jag WYSIWYG-verktyget (nästan i alla fall) Netscape Navigator Composer, trots kompisars ihärdiga protester och förmaningar om att använda Notepad istället.
Vapen blir Sold X
Innan releasen hann jag byta namn på sidorna från Vapen till Sold X och Lumpen till Markstrid. Sold X anspelade dels på de välkända böckerna SoldR Mtrl P/G och Sold F. X:et kom sig av att sidan skulle innehålla lite olika delar ur flera SoldR-böcker samt att få lite Arkiv X – känsla över den. Arkiv X var otroligt inne 1997 och X är en snygg och flashig bokstav som gör sig bra i text.
Sold X 1.0
Version 1.0 av Sold X släpptes kl 00:52 1997-07-24.
Den innehöll då sidor om eldhandvapen , understödsvapen och minor. Ett flertal av sidorna är till i grunden samma nu som då.
Klicka för att se större bild!
En tidig version av Virtual Sold X, september 1997.
Sidonavigeringen i toppen infördes efter ett någon månad. Alla knappar innehöll inte information utan var ”Under Construction”.
Konstigt nog hade Markstrid fler besökare per dag än Sold X. Markstrid hade ca 30-35/dag, vilket i princip haft hela tiden tills jag slutligen släckte den år 2013, medan Sold X hade ca 15besökare/dag. Men efter ett par månader och sökmotorerna fått jobba lite så började Sold X ta överhanden.
Sold X version 2.0
I början av 1998 kändes designen på Sold X tråkig och jag var sugen på något coolare. Det allra hetaste i slutet av 1997 var interface, dvs efterlikna instrumentpaneler och dyl. Filmen Hamltion:s webbplats kom hösten 1997 och hade maskinaktigt interface och GIF-animationer vilket ansågs väldigt snyggt och modernt. Jag ville ha mitt eget interface fast ännu coolare. Jag laborerade länge och väl.
Klicka för att se större bild!
Webbplatsen för filmen Hamilton
En kille vid namn Virtual Max hade gjort en häftig Java Applet- meny med massa finesser. Johan och jag började kika på en ny design med maskininterface, Frame set och rörlig meny. Det var först tänkt att likna utseendet på försvarets TA9 sändare men det blev inte bra.
De var mycket svårare den här gången med massa beskurna bilder uppdelade i tabeller som även byttes av Appleten och ett Frame set. Dessutom var det rätt bökigt att administrera själva menyn. Johan hjälpte mig återigen via mail från USA där han studerade. Själva utseendet hade jag ritat upp i Photoshop 3.
1998-08-24 kunde till slut Sold X v. 2.0 släppas.
Resultatet blev strålande. En interaktiv meny som rörde sig upp och ner och vek ut underliggande alternativ vart efter man klickade på dem. Som om inte det var nog, topptitlarna i interfacet byttes ut beroende på vilken area man befann sig i och det fanns animerade små rörliga delar.
Klicka för att se större bild!
Sold X 2.0 1998-08-31
Tyvärr var laddningstiden lång (man körde vanligen telefonmodem med 33,6 kBit på den här tiden) och vissa webbläsare hade problem att ladda menyn. Sidan flyttades senare till adressen svensk.hem.netlink.se där jag hade ett smått otroliga hela 10 MB-konto. Egna domännamn och webbhotell var ännu väldigt dyrt på den här tiden och reklamintäkter fanns inte i Sverige.
Sold X blir SoldF.com
I september 2000 blev det så äntligen dags att köpa ett eget domännamn. Tyvärr var SoldX.com köpt bara någon månad innan jag bestämde mig, så jag var tvungen att ta ett nytt namn. Valet föll på SoldF.com, eftersom det ändå var SoldR- och SoldF-böckerna jag syftat på från början med namnet Sold X. Version 2.0-designen fick hänga med till SoldF.com och levde så länge som tills sommaren 2001. Besökarantalet ökade detta år från 70-80/dag till över 300/dag.
SoldF.com version 3.0
2001-06-10 var det äntligen dags för den tredje version. Designen var inspirerad av Jarowskij.se. När det var dags att välja meny blev det återigen så att jag och Johan satte oss ner en kväll med kopiösa mängder Coca-Cola och letade runt till vi hittade en bra. Valet blev en DHTML meny a’la Windows från SiteExperts.com. För att göra, menyn lättare att uppdatera blev tyvärr menyn icke kompatibel med Netscape.
Klicka för att se större bild!
SoldF.com 3.0
SoldF.com version 3.1
2003-03-19 kl 19:10 var det så dags för en ny meny som jag hittade på Milonic. Efter två dagars testande och konverterande av de befintliga länkarna kunde en Crossbrowser-meny äntligen läggas upp. Dvs den funkade både på Netscape och Internet Explorer. En del grafik har naturligtvis löpande utvecklats, t.ex. nya bakgrunder, nya topptitlar och knappar.
Menyn och den tillhörande toppbilden ger hela sidan ett Palm Pilot-LCD-displayutseende. Menyn har otroliga möjligheter, som ni kommer få se mer av i framtiden. För första gången har jag implementerat en meny alldeles själv. (Johan var bortrest )
Klicka för att se större bild!
SoldF.com 3.1 2003-03-19
SoldF Forum
2002-04-30 slog vi upp portarna för Forumet.
https://forum.soldf.com
Redan från början stod det klart att det fanns ett behov av ett militärt diskussionsforum. Forumet blev en gemenskap ett Community långt före Facebook. Det kom att ta överhanden de kommande åren och det är där ny information hela tiden skapas av tusentals medlemmar.
I dagsläget (mars 2020) är drygt 10 000 personer registrerade som medlemmar. För att hålla ordning behövdes ett flertal medhjälpare sk. BlåGul som på frivillig basis skötte om forumet.
Jag tycker det i alla fall är jättekul att vi kunnat hålla sidan vid liv under ett kvarts sekel.
TACK ALLA SOM HJÄLPT OCH HJÄLPER TILL ATT DRIVA SIDAN OCH TACK ALLA SOM BESÖKER DEN!
/Henrik Svensk
The Nordic Blue Berets MEDAL OF HONOR
Foto: ©2010 Kim Svensson
Den 28:e mars 2010 mottog Henrik Svensk som representant för SoldF utmärkelsen The Nordic Peacekeeper’s Medal of Honor från Fredsbaskrarna.
Läs mer här »
Leave a Reply
Lämna en kommentar