Storlekar: Small, Medium och Large
Yttertyg: Bomull/Polyester Varpsatin med M90 mönstertryck
Innertyg: Polyamid 6.6
Material skyddsväv: 14 lager Aramidväv
Inläggsplattor: D och E-kurva keramplattor a’ 3 kg
Materiel keramplattor: Aluminiumoxid
Skydd: 7,62 AP P-80 Nato med keramplattor
Utan keramplattor V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920)
Tillverkare: Åkers Krutbruk Protection AB
Pris: För FM 3876 kr (FMLog prislista 2002-03-13)
Kroppsskydd 94 (Krsk94) är ett splitterskydd och med tilläggsplattor även skydd mot finkalibrig ammunition upp till 7,62 AP. Den fanns tidigare främst i utlandsstyrkan men har nu ersatts bland de flesta förband med modernare Kroppsskydd 12. Dock har bara ett fåtal Krsk 94 tilldelats Hemvärnet då antalet som anskaffades var relativt få.
Konstruktion
Västen har ett ytterlager av M90 mönstrat tyg vilket gör att västen får bäras utanpå fältjackan, till skillnad mot Kroppsskydd 90/A som måste bäras innanför jackan.
Aramidväven är löstagbar och är i sex delar, en båldel, en ryggdel, två st delar för nacke och en för resp hängande extraplatta. Aramidväven ligger mellan innertyget och yttertyget som ett foder, så att man enkelt kan ta ur det för att tvätta yttertyget.
Västen kan utrustas med två stycken avtagbara extra hängande plattor av aramidväv med yttertyg som fästs både bak och fram med enkla kardborreförslutningar. Dessa är till för att skydda en bit nedanför höften mot splitter. Bakplattan sitter man på i stridsfordon och skyddar då mot splitter om fordonet råkar köra på en mina eller om man beskjuts i en helikopter. Normalt används inte dessa plattor eftersom de uppfattas som i vägen.

Kroppsskydd 94 med extra hängande plattor fram och bak. Inga keramplattor inlagda.
Foto: ©2002 Henrik Svensk
Västen har en inbyggd lyftsele för evakuering ur trånga fordon och för att släpa en sårad. Ett brett grenband ofta kallat “bäversvansen” möjliggör detta och fästs i två plastspännen på framsidan av kroppsskyddet. Normalt används inte det då det är ytterst obekvämt och ser ut som en blöja. Istället föredrar de flesta att tejpa upp bandet i västen. När så krävs kan man givetvis ta bort tejpen och använda grenbandet.
På framsidan av västen finns ett fastsytt plattband i vilket stridsbältesfickor från Stridsbälte 304K eller Stridsväst 2000 kan fästas.
På Kroppsskydd 94 får gradbeteckning i form av kragspegel anbringas på vänster bröst.

Kroppsskydd 94 på Armémuseum med anbringade stridsvästfickor samt gradbeteckningshylsa Foto: ©2013 Henrik Svensk
Tips: Tejpa fast en av Försvarmaktens namnbrickshållare på magasinet och du kan häkta fast magasinet direkt på kroppsskyddet i plattbandet.
Skydd
Västen har med enbart aramidväven ett skydd som benämns V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920), det betyder att 50% av alla splitter om 1.1 g och som kommer i hastigheter upp till 450 m/s stoppas av västen. Det är samma skyddsnivå som Kroppsskydd 90A.

Baksidan av kroppsskyddet, keramplattan bitvis urtagen. Lyftselen framtagen ur sin ficka.
Foto: ©2002 Henrik Svensk
Västen kan utrustas med inläggsplattor fram och bak, D+E-kurva. De väger ca 3 kg styck och gör västen mycket otympligare och tyngre , men ger i gengäld ett betydligt bättre skydd.
I utlandsstyrkan bärs västen normalt alltid med keramplattor.
Plattorna är tillverkade av aluminiumoxid. Aluminiumoxidpulver pressas ihop under högt tryck och i hög temperatur. Keramen blir hård och spröd och är känslig för slag.
Keramen fördelar ut anslagsenergin från en träffande projektil över en större yta samt deformerar projektilen. Aramidväven fångar sedan upp den deformerade projektilen och det bildade keramsplittret.
Keramplattorna är av klass 3 och skall enligt tillverkaren klara:
- Kaliber 5,56 mm 930m/s avstånd 5 m
- Kaliber 7,62 mm 830m/s avstånd 5 m
- Kaliber 7,62 mm NATO AP avstånd 5 m, enkelskott
Med keramplattor stoppas alltså 7,62 mm Armour Piercing NATO-.standard P-80 projektiler. Plattorna har flerträffskapacitet på om skotten träffar med minst 5 cm mellanrum på keramplattan. Västen i sig skyddar ej mot knivhugg eller kanyler, men knivar och nålar går inte igenom själva keramplattorna.
Bärande
Kroppsskyddet försluts först med ett midjeband och spänne inuti västen därefter knäpper man den och justerar storleken med kardborreförslutning på bägge sidor och över vänster axel. Halsen försluts med ett plattband med kardborre. På axlarna sitter två små förstärkningar/upphöjningar, dessa har till funktion att förhindra att bärremmar på t.ex. ryggsäck/stridssele inte hasar ner på armarna.
Kroppsskyddet är betydligt bekvämare än Kroppsskydd 90A som bäres under uniformsjackan, så länge man inte har extraplattor i. Man vänjer sig dock relativt snabbt vid att bära extraplattor då det blir en rutin vid utlandstjänstgöring.

Kroppsskyddet som det normalt bärs med keramplattor, uppvikt/tejpat grenband och utan de hängande plattorna. Foto: ©2002 Henrik Svensk
Man känner sig dock lätt som en fjäder dagen då man återlämnar plattorna och kan inte förstå att man tyckte kroppsskyddet allena var tungt vid inryckning.
I och med att man bär skyddet utanpå jackan är det mycket bökigt att komma åt saker man har i fickorna under kroppsskyddet. Flytta över så mycket som möjligt av uniformsjackans innehåll till stridsvästen.
SoldF på Twitter
Nytt på Forumet: Försvarsgren: Vilka fördelar skulle Hv ha om dom var en gen försvarsgren. https://t.co/tBpsUdWB3Z
Swedish Air Force #SAAB 39C/D Gripen from @72_Sqn, F 7 Skaraborg Wing, Såtenäs.
#flygvapnet #swaf #svfm https://t.co/rqWeKyHiJ8

Paratroopers from the VDV's 98th Airborne Division conducted a jump along with BTR-D and BMD-2 armored vehicles.
https://t.co/iMLfQSkZx8 https://t.co/c2VhU18DFW
Leave a Reply
Lämna en kommentar