SoldF.com

Tröja 90


Se större bildKlicka för att se större bild!
Foto: ©2001 Henrik Svensk

Fakta

Vikt: x g
Storlekar: 4 (60-70kg), 5 (70-80kg), 6 (80-95kg), 7 (95-110kg), 8 (110kg- ), 9 (125kg- )
Material:400g/m2 och även i 600g/m2 Ullfrotté (60% Ull, 25% Polyamid, 15% Polyester)
Tillverkare: Ullfrotté Original AB (Triconor AB)
Övrigt: Tvättbar i 60°
Pris: ca 600 kr på civila marknaden
För FM: Jacka 214 kr (FMLog prislista 02-03-13)


Dotted Div

Tröja 90 är ditt främsta förstärkningsplagg. Tröjan är tillverkad i ullfrotté vilket gör den mycket lätt, men ändå väldigt varm. Ta för vana att alltid ha den med. Den ryms tom i skyddsmaskväskan om du inte kan bära dig med dig den på annat vis.

Konstruktion

Tröjan har hög krage och ett blixtlås längs hela fronten.
Muddarna har sk. tumgrepp vilket innebär att man kan vika ner mudden över halva handen men ändå möjlighet att använda alla fingrarna obehindrat. Detta är speciellt skönt då man är i snö och slipper bli kall om handleden som blottas när man har handskar på sig. Tröjans bakstycke är förlängt samt kantat av trikåband, detta förhindrar glipor uppkommer vid större rörelser.


Uppvikt mudd (Normalläge).


Nedvikt läge med tumgrepp.

Material fakta

Ullfrotté Original tillverkas av merinoull som främst kommer från Australien. Ullen kompletterats med Polyamid för att öka styrkan, elasticiteten och även följsamheten i plagget.

Ull har en unik förmåga att bära och transportera fukt samtidigt som den värmer i fuktigt tillstånd. Ullfibern består bl.a. av proteiner som genom sin kemiska struktur ger ullen dess elasticitet, dragstyrka och luftighet. Fibern innehåller en stor mängd luft som isolerar mot både värme och kyla. I kontakt med fukt frigör proteinerna i ullfibern dessutom värme. Dvs att den värmer även när den är fuktig.
Ullfiberns kärna är hydrofil, med det menas att vatten ångan kroppen avger tas upp av fiberns kärna. Motsv. 30% av fiberns vikt (torr) kan absorberas av den utan att den känns våt.

Doftabsorberande funktion
Ull har en förmåga att suga åt sig och neutralisera doft som enligt tester är långt överlägsen andra textilmaterial. Detta är en stor fördel när man befinner sig i fält och möjligheterna till att tvätta sig ordentligt är ytterst begränsade.

Flamskydd
Ullens egenskaper mot värme och kyla är mycket goda och frottéstickningen i Ullfrotté Original förstärker de egenskaperna. Därmed har man ett gott skydd mot strålningsvärme. Vid antändning förkolnar ullfrottéväven istället för att brinna, medan andra syntetiska material lätt kan smälta som i sin tur då orsakar svåra brännskador på huden.

Källor och mer information

Ullfrotté Original AB
Massor av information, tester på arbetsklädsel i kall miljö, hur man skall klä sig, material fakta, återförsäljare, mm.

UniRFM2003 PDF-dokument [ PDF 8,3 MB]
Uniformsreglemente för Försvarsmakten 2003

Här kan du läsa om bestämmelser vad gäller bärande av klädsel, gradbeteckningar, utmärkelser och dyl.
Försvarsmakten 2003
M7756-770002