SoldF.com

Transportbåt Större 200 - Tpbs200

Transportbåt 215
Se större bildKlicka för att se större bild!
Tpbs 200 nummer 215
Foto: ©1996 Simon Ivarsson

Fakta:

Tillverkningsår: 1960-87
Längd:
  21,5 m
Bredd:
4,2m  
Djupgående: 1,2m 
Deplacement:
31 ton 
Lastkapacitet: 40man och 4 ton last
Max hastighet: >20 knop
Motor styrka: 900hk (3*300hk alt. 2* 450 hk)
Bestyckning: 3 st Ksp 58, 20 mm Oerlikon, minor.

Tpbs 200 (Transportbåt Större 200) eller "200-båten" som den kallas, används främst till att transportera mat, materiel och personal. Båten är stryktålig och har ett skrov av stål.
Innan den "nya" Stridsbåt 90H fanns användes den flitigt av Kustjägare, Markstridsförband, mfl vid landstigningar ("våldsamma landstigningar"). De flesta 200-båtar är i dag överförda till Hemvärnsområden med marina uppgifter.

Konstruktion

Båtarna byggdes mellan 1960-87 på Gotland och på Lidingö.  Original varianten hade tre Scania motorer på ca 300 hk vardera.  Dessa har sedan länge bytts ut mot antingen till tre nya Scania eller till två Volvo Penta på ca 450 hk/motor. 
Fördelen med två "Penta" är att maskinaren har mer arbetsutrymme i maskinrummet och båten blir mer lätt manövrerad. Eftersom man bara använder de yttre motorerna. Man kör likt en stridsvagn,  t.ex. babords motor BACK styrbords motor FRAM -> båten roterar runt sin axel åt babord (vänster). Då är det lättare med två stycken starka 450hk motorer än med tre stycken 300hk (den tredje används inte). 200 båten finns nu i många olika varianter, beroende om/när/var de har blivit renoverade, ingen båt är numera den andra lik.

Styrhytten har också byggts om på de flesta, även fasta trimplan har installerats. Trimplanen höjer max hastigheten från ca 19 knop till ca 21-24 knop.

Skrovet är av stål och tål att köras upp en bit på land då det är förstärkt i fören. Båten drivs med propellrar vilket gör den mindre känslig för sandig botten, vilket är ett problem för Strb90H.

Beväpning

Bestyckningen utgörs av endast  tre Ksp 58 Varav två dubbelmonterade fram i lavett och en i aktern som Luftvärn. En 20 mm Oerlikon skall också kunna monters. Minor kan också medföras.

Båten är inte tänkt att själv kunna strida utan förlitar sig på understöd. Stridsbåt 90 som är betydligt kraftigare bestyckad är kompetent att själv understöda den sista biten (< 250 m) till land, då indirekt eld från GRK och artilleri skulle utplåna de egna förbanden.

Sjöminor kan även medföras.

Navigationstrustning

Det viktigaste på båten vilken navigationsutrustning man har eftersom båtens huvudfunktion är transport och inte strid.

En del av båtarna har endast en gammal radar (PN-847) och kompass medans andra har Deccas "bridge master" (radar skärmen ser ut som ett TV-spel), elektroniska sjökort (man kan momentant se vart man är på sjökortet m.h.a. GPS.), ekolod, log och kraftig bilstereo anläggning. 

På en del båtar finns det både kaffekokare och mikrovågsugn i besättningsutrymmet som ligger akter om maskinrummet

Landstigning

En 200-båt rymmer 40 personer, dvs en pluton, Stridsbåt 90H rymmer bara en halv pluton.
Landstigning med 200-båt kan vara lätt besvärligt. Främst därför att det är svårt att komma ur båten kvickt nog när man har mycket last i främre delen av transport utrymmet. Båten har två främre ramper i bogen (en babord och en styrbord), bakom dessa finns sedan en innerdörr på vardera sida. 

När man närmar sig stranden packar sig plutonen inne i båten så långt för över som möjligt i en förutbestämd ordning. När det återstår 500 meter till stranden öppnar man innerdörrarna och gör luckorna redo för fällning och börjar skjuta på stranden med Ksp från lavetten. Skulle någon tappa luckan skulle båten ta in vatten och omedelbart sjunka.  Personal på däck orienterar styrkan löpande om förhållanden på stranden, avstånd, terräng, fiendernas position, mm.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Landstigning med 200-båt i Göteborgs skärgård.
Markstrid/Skärgårdsskytte Ka3 1996

Luckorna släpps först efter att båten gått iland och båtchefen gett klartecken (FRAMÅT!) Därefter rusar soldaterna ur båten så snabbt som möjligt för att sedan framrycka omgångsvis i sina respektive riktningar. Allt måste gå extremt snabbt eftersom hela manöverns framgång bygger på överraskning och snabbhet. För att genomföra en bra landstigning måste man peppa varandra rejält inne i båten för att erhålla tillräckligt med adrenalin och KÄMPA ANDA. Detta görs lämpligen med sånger och stridsvrål. Det låter otroligt löjligt att man skulle behöva sjunga och skrika, men det krävs faktiskt för att man skall bli riktigt laddad.

Framtid

200-båtarna används idag främst av det marina Hemvärnet. Försvarsmakten vill skrota hela systemet i jakten på kostnader, utan att ge någon jämförbar ersättningsmateriel. Hemvärnet har dock lyckats fått igenom beslut om att får använda 200-båtarna livslängden ut, dock längst till år 2010. Detta innebär att om någon båt går sönder kommer den inte att repareras (mer än i mycket begränsad omfattning) eller ersättas, vilket gör förarna oerhört försiktiga och ovilliga till landstigningsövningar.

Underhållet för en båt beräknas kosta ca 210 000 kr/år. Södertörnsgruppen (som har flest antal 200-båtar) lyckas hålla nere sina kostnader till runt 80 000 kr /år och båt.

Det alternativ som ligger närmast som ersättning till 200-båten är att hyra in civila båtar, vilket skulle förändra förutsättningarna till ett effektivt och självständigt marint Hemvärn markant. Protesterna bland de drabbade är oftast högljudda, men det finns förstås undantag som tycker civila båtar är bättre.

(Källa hemvärnet nr 6 December 2001 sid 19)

Fakta om Tpbs 215 (bilden överst)

Båt Chef: Simon  Ivarsson 
Stf BC: Fu. Lindquist 
Maskinare: Olsson 
Däcksman: Hansson 
Maskin: 2 st Volvo Penta 450 hk /motor 
Max hastighet: 24 knop (medvind och hemlängtan) annars ca 20 knop 
Övrigt: Heltäckningsmatta i transporten.  Kaffekokare, stereo och sköna sängar i personal hytten 

Bilden på 215 är tagen väster om Tjurkö på väg mot Kungsholmsfort , Karlskrona 18/9 -96.

Video

Källor

Tack till Simon Ivarsson som bidragit med bild samt stor del av texten och de flesta faktauppgifterna.


Fartygskort 1997
Försvarsmakten 1997, M7745-739001