SoldF.com

Stridsväst 2000 - Sv2000

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Foto: ©2002 Henrik Svensk

Fakta

Vikt: X g
Storlekar: bältet i Small(S), Medium(M), Large(L) och Extra Large(XL)
Material:Corduraväv, nylon
Ursprunglig design: Recon Vildmark AB /Snigel Design Tillverkare: Sacci AB
Antal: 37 000 västar beställda
Pris: Stridsväst 2000 får inte säljas civilt, snarlika alternativ finns Sacci AB och Recon Vildmark AB från ca 1700 kr.

Stridsväst 2000 är den länge efterlängtade ersättaren till Stridsbälte 304K. Västen ger soldaten en betydligt bättre förutsättning att medföra rätt materiel i förhållande till sin uppgift. Alla fickor är lösa och kan placeras på västen eller bältet där soldaten själv tycker sig bäst kunna nyttja den.

Man har alltså gått ifrån likformighetsprincipen för att istället se att uppgiften löses, för soldaten, på snabbast och smidigaste sätt, vilket är ett helt nytt tankesätt inom FM. Fickor kan även sättas fast på stridssäck 2000 samt på Kroppsskydd 94.

Stridsväst 2000 betsår av flera lösa delar som tillsammans utgör själva stridsvästen; väst, bälte samt flera olika fickor. Västen är väldigt robust och klarar tom att man lyfter bäraren i fickorna. Fickorna fäst i hällor på västen och bältet mha dubbla kardborre förslutningar som fäster bra.

Gammal och ny utrustning kommer efterhand att anpassas för att kunna bäras på stridsvästen, tex skyddsmaskväska, hållare för vattenflaska, etc. Det finns ett flertal fickor på den civila marknaden som är kompatibla med detta system.

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Fullt utrustad Stridsväst 2000 med vätskesystem framifrån.
Extra duellficka på Ak 5:ans kolv.
Foto: ©2002 Mikael Södergren

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Fullt utrustad Stridsväst 2000 bakifrån.
Vätskesystemet är instoppat i själva västens rygg, ej i fickorna.
På högra delen av bältet kan man skymta GN1 bärficka fastsatt.
Foto: ©2002 Mikael Södergren

Vätskesystem

Till västen finns ett vätskesystem speciellt framtaget till Stridsväst 2000 från tillverkaren SOURCE Vagabond Systems Ltd. Systemet rymmer 2,5 l vätska och en snarlik kopia av Camel Bak. Systemet och finns att köpa på den civila marknaden för ca 500 kr.

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Isärtaget vätskesystem
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Vätskesystemet kan bäras separat, monteras utanpå stridsvästen eller stoppas in i stridsvästens ryggutrymme mellan den dubbla nätväven. Vid montage utanpå västen använder man sig av de bägge bärremmarna som träs genom västens fästen.

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Vätskesystem monterat utanpå västen.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Det går även att ta ur själva plastblåsan och stoppa i västen vilket blir lite mindre bulligt och smidigare, dock kan man av misstag då sticka hål på plastblåsan genom stridsvästen väv av vassa kvistar/taggar.

Konstruktion
Vätskesystemet består av ett isolerat ytterhölje av nylon med bärremmar som även kan användas för att fästa systemet i västen. Påfyllnigshålet sticker ut genom ytterhöljet vilket gör att man kan fylla på utan att ta ur plastblåsan ur höljet. Hålet är relativt stort och det går enkelt att fylla på vatten från tex dunk och hink. Höljet har även ett bärhandtag i överkanten i vilket man kan hålla i vid påfyllning under vattenkran, motsv.

Inuti ytterhöljet finns en blåfärgad plastblåsa som rymmer 2,5 liter vätska till vilken det ansluts en plastslang med vävd isolering. Slangen kan monteras bort från blåsan och har ett bitmunstycke av gummi, en på slangen monterad strypklämma samt en liten klämma att fästa upp slangen i kragen eller i västen. Klämman som man fäster upp slangen med är av dåligt kvalitet och går lätt sönder. Det händer även att bitmunstycket går sönder.

OBS Endast vatten skall användas annars kan du förstöra plastblåsan då det kan mögla och ta smak.

Vård

Till systemet medföljer en vårdsats från Camel Bak bestående av två stycken borstar, en mycket smal för slangen och en flaskborste för själva påsen. Systemet monteras isär och diskas med vanligt handdiskmedel. Speciella rengöringsmedel för desinfektion av vätskesystem finns i den civila handeln.

 

Stridsvästen

"One Size Fits all" och kan justeras på bägge sidor. I kanterna på öppningen framtill finns innerfickor på vardera sida för att förvara t.ex.. anteckningsmateriel, kartor, signalpistol/pistol, tomma magasin, etc. Runt öppningens övre del runt halsen finns hällor på bägge sidor avsedda för att fästa slang från vätskesystem.
axelpartierna är gummerade för att inte kolven på vapnet skall glida av vid anläggning. På ryggen finns ett handtag i vilket man kan lyfta/släpa en sårad kamrat. I ryggen finns även en ihålighet i nätväven i vilket man kan stoppa i ett vätskesystem. Under armhålorna finns en knapp på vardera sida för att fästa kniv.

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Alla delar man normalt blir tilldelad
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Bälte

Bältet är vadderat och fickor kan även fästas på detta. Man passar in västen och bältet så att rätt storlek/höjd uppnås. Detta avstånd kan behövas justeras då man avser att bära Ryggsäck 2000 (100l) eller annan stor ryggsäck med avbärarbälte.

Bältet finns i fyra storlekar, S,M,L, XL. Man bör tänka på att det skall passa att bära bältet både med och utan kroppsskydd med så små storleksförändringar som möjligt. 2 st små karbinhakar av stål medföljer bältet i vilka man t.ex. kan fästa upp Hjälm 90. '

Efter en tids användande kan man konstatera att bältesspännet lätt glider upp och man måste kontinuerligt spänna bältet. Om man använder enbart bältet utan västdelen tappar man lätt bältet då det snabbt blir för stort. Ett bättre plastspänne för 60 mm plattband kan enkelt inköpas på en friluftsbutik och bytas ut.

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Enbart bälte med fickor.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Magasinsficka

Normalt tilldelas man 2 st magasinsfickor som vardera rymmer 3 st Ak 5 magasin eller 2 st Ak 4 magasin. I fickan finns ett resårband för att ett ensamt magasin inte skall ligga och slå i fickan. På utsidan finns även en resårsnodd med lås så att man kan spänna ihop fickan så magasinen inte skramlar. Locket har ett elastiskt låsband som kan fästas med krok samt 2 tryckknappar.

Duellficka

Fickan är utformad för att snabbt göra ett Ak 5 magasin lättillgängligt. Fickan monteras med fördel på en axel upp och ned. Man kan givetvis vända på fickan och förvara andra saker i den t.ex., pennor, kompass, etc. Normalt tilldelas man 1 st Duellficka

Flerbruksficka Stor

En stor väska i vilken det finns ett elastiskt nät. I fickan kan man förvara t.ex.: sjukvårdsmateriel, jägarkök, vapenvårdsmateriel, hörselkåpor, handskar, Kassetter till Ksp, etc. Normalt tilldelas man 2 st Flerbruksficka Stor

Flerbruksficka Liten

En stor större variant av Magasinsfickan avsett för allehanda materiel. Rymmer 3 st Ak 5 magasin, även handgranater kan stoppas i denna ficka. Personligen har jag allt som jag tidigare hade i bröstfickorna på Fältjacka 90 i den. (Se Fältjacka 90), dvs, Mag Lite, tändstickor, tändare, multitång, kikare, myggolja, kammouflage-cremé, mm. Normalt tilldelas man 1 st Flerbruksficka Liten.

Benplatta

Benplattan möjliggör att man kan fästa ytterligare fickor på låret. Den fästs i bältet och sedan med två elastiska band kring låret. Alla ovan fickor kan fästas på benplattan.
Benplattan tilldelas endast vissa befattningar

Ficka för handfängsel

1 st handfängsel rymms i fickan. Tilldelas endast vissa befattningar

Stridsväst 2000
Se större bildKlicka för att se större bild!

Stridsväst 2000 över Kroppsskydd 94
Foto: ©2002 Mikael Södergren

Vård

Västen torkas av med fuktig trasa eller borstas av torr. Lerfläckar, etc kan tvättas bort med ljummet vatten och ev lite tvål. Olja, lacknafta, T-röd eller andra lösningsmedel får ej användas.

Personliga erfarenheter

Stridsväst 2000 är enorm förbättring för soldaten från tidigare Stridsbälte 304/k. Västen bör med fördel användas i strid och kommer således inte till sin fulla rätt i fredsbevarande sammanhang då man kan klara sig med mindre enklare lösningar. Västen är varmare och bökigare än stridsbältet , speciellt eftersom den täcker mer och man oftast bär med sig fler saker. Västen känns lite fladdrig speciellt om man har fickor monterade på själva västdelen. Därför väljer de flesta att nästan uteslutande montera magasinsfickor och flerbruksficka stor på själva bältet.

Västen går att använda utanpå kroppsskydd 94 och sitter då lite tajtareäven om man spänner ut det. Har man fickor baktill är det besvärligt att i sitta bekvämt i fordon. Nylonremmarna som man fäster bältet i västen är grovtrådiga vilket gör det lite besvärligt ibland att trä i dem.

Bältesspännet åker lätt upp och det är problematiskt att fixera bältesremmarna så att de inte glider upp. Västen har många små praktiska detaljer, men användare av andra stridsvästar t.ex. SADF märker avsaknaden av fast monterade småfickor.

Både fickorna och västen är av god kvalitet, speciellt fickorna är välkonstruerade med smarta lösningar. Det kan vara besvärligt att komma underfund med den för sig optimala fickplaceringen då det ena stunden är bra på ett sätt, andra på en ett annat.

Vätskesystemet är efterlängtat och mycket praktiskt. Man kan lätt ta en välbehövlig slurk vatten under strid, patrull, etc vilket man annars lätt glömmer bort när man använder flaska. Det är i just de stressade momenten man så väl behöver lite vatten för under en bråkdel slappna av för att kunna ta rätt beslut, osv.

Personligen tycker jag det är märkligt att det tagit så lång tid att utveckla då det numera inte är något särskilt unikt med modulära system som finns på hylla i butiker och i andra f örsvarsmakter. Systemet helt klart bra och soldaten ser betydligt mer modern och aggressiv ut än med stridsbältet. Äntligen har Försvarsmakten kommit ifatt de privata alternativ som sedan länge brukats mer eller mindre inofficiellt inom FM i över 10 års tid.

Källor


Stridsväst 2000
FMV 2002, M-7780-004921