SoldF.com

Flaklastbil 2 - Flb2


Se större bildKlicka för att se större bild!

Flaklastbil 2, MB Sprinter 413 CDI
Foto: ©2002 Henrik Svensk


Se större bildKlicka för att se större bild!

Skiss , © Mercedes Benz
OBS! Skissen visar civil 2wd 413 CDI utan extra utrustning.

Fakta

Längd: 5,975 m
Bredd: 2,154 m
Höjd: ca 2,3 m, 3,2 m inkl Ra 180 antenn
Tjänstevikt: ca 2240 kg + extra utrustning
Totalvikt: 4600 kg
Max Släpvikt: ? kg
Max last: 2150 kg
Flakyta:5,8 m2
Axeltryck: fram: 1750 kg, bak: 3200 kg
Invändig takhöjd:
? mm
Motor:
OM611 DE22LA, rak 4-cyl MB CDI motor med 4 ventiler per cylinder. 2148.0 cm³ cylindervolym
Motorstyrka: 95 kW, 129 hk vid 3800 varv/min
Vridmoment: 300.0 Nm vid 1600 - 2400 varv/min
Tankvolym: 75 liter
Drivmedel:
Diesel
Drivmedelsförbrukning: med avstängd 4wd. [liter/10 mil]
Stad: x , landsväg: x, Blandad: x

CO2-Emission:
214–277 g/km
Insprutning:
Common Rail Direct Injection, CDI
Växellåda:
Sprintshift 6 fram 1 bak (Låg/Hög register)
Antal hjul/drivna hjul: 4x4, normalt enbart bakhjul
Bromssystem: Skivbromsar runt om med ABS
Axelavstånd: 3550 mm
Däckdimension: 195/70 R15
Spårvidd Fram/bak:
1667 mm /1552mm
Vändradie: ca 6,4 m
Max hastighet: 105 km/h (elektroniskt spärrad)
Passagerare: Förare + 4-5 st beroende på konfiguration Markfri gång:
Stigningsförmåga:
Sidlutningförmåga:
Elsystem:
12 V, 2 st batterier 80 Ah+100 Ah
Extra utrustning: Vinsch,torrluftsanslutning, CD-stereo Blaupunkt, 4 st snökedjor civil, extra lampa, starkhorn, galler för samtliga ljus, extraljus på tak, flera uttag för handlampa, 3 st NATO uttag varav 1 st för starthjälp, bogserlina, lastnät, vapenställ för Ak 5, hylla för Ra180, Ebersprächer dieselvärmare, verktygsskåp på sidorna, dragkrok med 3 kulor samt koppling för militärt och civilt släp, dubbla airbags.
Tillverkare: Mercedes Benz, Tyskland,
Påbyggnation: AB Karossan
, Rindab AB
Antal: 40 st
Pris: ca 500 000 kr /st
FOTNOT: Många mått och vikt-uppgifter är tagna från civila datablad. Skillnader kan därför förekomma med försvarsmaktens fordon då dessa modifierats.

Flaklastbil 2 Sprinter (FLB2 F2CF DH 4X4D/T ) är en fyrhjulsdriven flaklastbil. I grunden är det en ombyggd civil Mercedes Benz Sprinter 413 CDI. Flaklastbilsverionen av Sprintern är betydligt bättre lämpad för sin uppgift än minibussversionen Ptgb5 . Bilen brukar vanligen kallas Flaksprinter.

Dess uppgifter är främst underhållstransport i bebyggelse och på kasern/campområden där goda vägar finnes. Skulle man behöva ta sig fram på hala och leriga vägar finns fyrhjulsdrift med diffspärr och lågväxel att tillgå.

Bilen har mycket avancerad elektronik vilket gör den svår att reparera och underhålla. En auktoriserad Mercedes-reparatör krävs i många fall för att åtgärda elektronikfel. Bilen är fylld med elektronik, hela 7 st datorenheter finns i bilen.

Flaklastbilen är främst avsedd för utlandstjänst hos den svenska utlandsstyrkan. Min personliga erfarenhet av fordonet är från ett flertal exemplar då jag tjänstgjorde i utlandsstyrkan styrkan i Kosovo 2002, KS06.

Framdrivning

Sprintern är utrustad med en 6-växlad Sprintshiftlåda. Det är en manuel låda som kopplar, växlar automatiskt och styrs elektroniskt. Systemet är bränslesnålt men ger ingen vidare acceleration när snabba sådana krävs, t.ex. vid omkörning på på smala vägar. Bilen är även elektronisk hastighetsbegränsad till 105 km/h, vilket gör att man inte gärna gör omkörningar och omöjliggör snabba ageranden i t.ex. nödlägen. Elektroniken i växellådan är avancerad och ger upphov till en del mystiska fel som aldrig kan uppstå med en vanlig mekanisk manuell eller automatlåda.

Normalt drivs bilen i 2wd-läge av bakaxeln. Via små elektroniska knappar på instrumentpanelen kan man koppla i 4wd, lågväxel samt diff.spärrar. Bilen kan ta sig fram i branta backar och i viss terräng, men eftersom konstruktionen anses så klen och skör så är det numera förbjudet att förflytta sig i terräng och tom utanför preparerad väg i utlandsstyrkan.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Smutsig Flaksprinter på Camp Victoria, Kosovo.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Däcken är av all wheather typ. 4 st snökedjor av civilt "Biltema"-snitt finns att tillgå, men är inte att likna med de slirskydd som normalt militära fordon är utrustade med. Dessa är enbart för temporärt bruk och inte kraftiga nog att ha på flera dagar i sträck.

Tillverkning

Bilen har tillverkats i tre helt separata steg.

 1. Bilen tillverkas helt komplett som vanlig fungerande civil 2 WD Sprinter hos Mercedes.
 2. Bilen körs över till en annan Mercedesfabrik för att militäranpassas. Många nymonterade delar plockas nu bort och ersätts med andra. Bilens stötdämpare höjs (de byts inte utan höjs mha en kloss) och 4 WD, bak diffspärr och terrängväxellåda monteras. En del andra anpassningar görs även. Bilen skeppas sedan till Sverige.
 3. Bilen anpassas av FMV hos AB Karossan och deras underleverantör Rindab AB. Gevärsställ, extraljus, winchfäste och andra småsaker monteras på.

Detta gör att bruksanvisningar inte stämmer då ändringar är i flera steg och bilen har hela tre stycken olika säkringspaneler för vilka alla säkringar inte finns dokumenterade, i vart fall inte i någon av de bilar jag använt under 2002. Detta kan nu vara åtgärdat.

Hjälpstart

Vid hjälpstart skall den sk NATO-kabeln användas. Den skall kopplas från/in i det uttag som sitter på den främre passagerarsoffan i förarutrymmet . Alltså inte via något av winchuttagen annat än i absoluta nödfall. Bilen som skall hjälpa skall naturligtvis vara igång. Bilarna skall stå och föra över ström i ca 15 minuter innan man försöker starta. Alldeles innan startförsök skall den mottagande bilen slå på alla fläktar och strömförbrukare och låta dessa stå på i ytterligare 15 minuter efter start. Detta för att undvika en ev. spänningsspik som kan förstöra elektroniken när bilen väl startar. Att hjälpstarta bilen tar alltså minst ca 30 minuter om man följer reglerna.

OBS! Du kan enbart starta en sprinter med en annan Sprinter eller annat fordon med 12V-system. Nästan alla andra fordon i utlandsstyrkan använder 24 V-system och kommer därför FÖRSTÖRA Sprintern ifall du försöker starta mha dem.

Interiör

Interiören är ren och fräsch som man kan förvänta sig i en modern civil bil. Det finns en hel del trevliga detaljer. CD-stereo, sätesvärme, klimatanläggning, elektriska backspeglar, GPS, mm. Klimatanläggningen fungerar betydligt bättre i den mindre invändiga volymen i flakbilsversionen.

Igen modifiering
Ingen som helst borrning eller fastskruvning av radio eller andra tillbehör får göras. Detta gör att högtalare till Ra180, mm buntbandas fast över nackstöd etc och ser givetvis lite spartanskt ut. Nödvändigheter såsom Eskortbackspeglar får ej heller borras fast. Man har alltså målat in sig i ett hörn med en dåligt anpassad bil som inte kan anpassas för att lösa de uppgifter den skall utföra.


Förarutrymme

I förarutrymmet sitter en en förarstol samt en tvåsitssoffa. I Bilarna i utlandsstyrkan har man satt fast en hylla på ett av de främre passagerarsätena för montering av en Ra180 med DART 380 och skrivare MP400. Detta arrangemang tar då bort en välbehövlig sittplats.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Förarutrymmet. (Bild på 313, men mycket snarlikt på 413 )
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Sätena är av vanlig civil typ med civil ljusgrå klädsel 'Venice' som troligen snabbt kommer att slitas ut och bli smutsigt. Föraren har ett vapenställ för sin Ak5 på vänstersidan av sitt säte och den främre passageraren ett vapenställ i framkant på sitt säte.

Passagerarutrymme

I passagerarutrymmet finns en liten tresitssoffa som inte är särskilt bekväm, men funkar att sitta i kortare sträckor, vilket det endast är avsett för. Detta medför att man kan sitta fem personer inkl förare i bilen trots att den har flak. Det är lika många som i minibussversionen. Dock är komforten i baksätet sämre än i minibussversionen. Benutrymmet är mycket dåligt och ryggstödet är 90° mot sittdynan.

Lastutrymme

Bilen har ett flak med aluminiumlemmar samt två lådor utefter sidorna för div utrustning. Flaket har en yta av 5,8 m2.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Flaklastbil 2, MB 4x4 SPRINTER 413 CDI
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Extrautrustning

Bilarna i utlandsstyrkan är extrautrustade med en del materiel.
Följande installeras på fordon i utlandstjänst:

 • Galler för all utvändig belysning
  Kommentar: Gallren gör varken till eller från, gör det bara bökigare att tvätta, gallren hindrar inte stenskott. Gallren ligger så nära strålkastarglaset att kör man in i något går det sönder i alla fall. Det ger bilen ett lite mer tufft och "elakt" utseende.
 • Flaggbelysning
  Kommentar: Bra att ha, lätt att glömma påslagen och kan tömma ur batterierna då det inte styrs av den vanliga färdbelysningen eller tändningen.
 • Sidoavspaningsbelysning
  Kommentar:Mycket bra och praktiskt då man upprättar vägspärrar mitt i natten och skall fylla i papper samt avspana vägkanten, mm.
 • Fjärrstrålkastare
  Kommentar: Bra, men oftast är de felinställda då inställningen rubbas snabbt eftersom vägarna är mycket gropiga. De är endast fastsatta i en punkt och inga stödskenor.
 • Starktonshorn
  Kommentar: mycket bra, ett starkt signal horn är ett måste när man skall ta sig fram i tjänsten.
 • DC/DC omvandlare för Ra
  Kommentar: Ett måste för att få Ra180 att fungera med högeffekt.
 • Sambandsutrustning
  Kommentar: Alla fordon i utlandstjänst är utrustade med minst 1 Ra180 enhet. Man måste ALLTID ha radiosamband så fort man lämnar campen.
 • GPS-utrustning
  Kommentar: Ett bra hjälpmedel som underlättar väsentligt. Händer något kan man snabbt rapportera det vidare med mycket stor precision vart det är.
 • Hasplåt
  Kommentar: Hasplåten under motorn av tunn aluminium är under all kritik. Den är inte tillräckligt robust och hållbar.

Huvudströmställare

Bilen är utrustad med en huvudströmställare med vilken man kan stänga av huvudströmmen från batterierna. Detta är boven bakom många elfel. Moderna bilar med flertalet datorer är inte konstruerade för att få all ström avslagen. Dessutom sker detta upprepade gånger, ofta flera gånger om dagen och då även tyvärr mitt i under arbetsprocess med att behandla data. Man skall alltid vänta minst 30 sekunder efter att man stängt av bilen innan man vrider av huvudströmställaren. Detta för att ge alla små datorer, givare och kretsar en chans att arbeta klart och ställa sig i viloläge innan man bryter strömmen. Många glömmer/struntar i detta och datorerna kommer då i sk. förbjudna lägen/osynk. Därför brukar man numera råda att INTE stänga av huvudströmställaren då det skapar så många problem. Det som kan hända om man inte stänger av huvudströmställaren är att batterierna kan tömmas om man glömt stänga av radio-enheterna, flaggbelysningen, etc.

Tips: Använd inte huvudströmställaren.
Om du måste så vänta minst 30 sekunder efter att du stängt av bilen. Bilen skall dessutom alltid stå i läge Neutral vid parkering.

Tips: Kontrollera ALLTID att alla strömförbrukare; radio, flaggbelysning, etc är avstängda när du är lämnar fordonet.

Mörkerbelysning

Bilarna har ingen yttre mörkerbelysning men är förberedda för detta. Däremot kan man mörklägga instrumentpanelen i bilen. Detta görs mha två stycken tillklippta metallplattor med kardborrefäste. Jag anser att detta är ett mycket tydligt bevis på hur avancerat och tillkrånglat hela elsystemet är när tillverkaren inte ens kan fixa en sådan enkel funktion utan måste täcka för med en skiva.

Fördelar

 • Modern och bekväm
 • God komfort
 • Bränslesnål
 • Kan även köra i lätt terräng.
 • God sikt.
 • Lyxig; AC, Servo, Airbags, CD-stereo, mm.
 • Fräsch interiör.
 • Bra lastförmåga
 • GPS-fäste
 • En del bra extra utrustning såsom sidobelysning, fjärrstrålkastare, starktonshorn,mm.

Nackdelar

 • DYR!
 • Elektronisk växellåda
 • Max hastighet på 105km/h
 • Ett av batterierna sitter under den främre passagerarsoffan vilket gör att man måste skruva bort tre bultar och montera ur Ra180+DART enheten för att kontrollera det, vilket görs varje vecka.
 • RA180 nollställs och tappar kanaldata när man får motorstopp
 • mycket elektronik som spökar, mystiska fel som kommer och går. Vilket t.ex. kan gör att bilen bara kan köras i 30km/h för att sedan fungera felfritt dagen efter.
 • 12V-system

Kommentar från FMV

Citat ur FMVaktuellt nr 6, 2001, sid 19

"– Det har varit vissa klagomål att FMV köpt in Sprinter istället för några ”ballare bilar”, säger Anders Östberg, uppdragsledare vid FMV KC Farkost/mark för lätta hjulfordon, som skött upphandlingen av Sprintern. Men bilarna motsvarar de krav Försvarsmakten ställt.

Pressmeddelande

FÖRSVARETS MATERIELVERK 2000-02-14 Nr 05/00
Informationsenheten

FMV (Försvarets materielverk) har tecknat avtal med Daimler Chrysler Sverige AB (Mercedes Benz Sverige) om leveranser av lätta allhjulsdrivna transportbilar för person- och godstransporter.

Leveranserna kommer att äga rum under år 2000 och 2001. Avtalet avser 272 st Mercedes Benz Sprinter transportbilar, varav 232 st är kombibilar och 40 st lastbilar samt kringutrustning och dokumentation. Beställningssumman uppgår till ca 136 miljoner kr.

För ytterligare information kontakta avdelningsdirektör Anders Östberg (tel 08-782 50 12) eller informationschef Kurt Svensson (782 63 28, 070-558 41 33).

Källor

Sidan är producerad av Henrik Svensk, 2002-2003

Instruktionsbok Sprinter.

Mercedes-Benz
Mercedes svenska webbplats om flaklastbil 413 CDI »

AB Karossan
Leverantör av extrautrustning och tilläggsbyggnation.