SoldF.com

Sommarkänga

sommarkänga
Klicka för att se större bild! Klicka för att se större bild!
Fabriksnya Sommarkängor
Foto: © 2002 Henrik Svensk

Fakta

Vikt: X g
Storlekar: 215-315 mm (5 mm intervall) Mondo Point
Material: mocka, sula oljebeständigt gummi.

Övrigt: Dragkedja längs skaftens innersidor.
Tillverkare: Sievi Oy
Pris: 503 kr (FMLog prislista 02-03-13)

Sommarkängan är en ny känga som är på försök hos utlandsstyrkan. Populärt kallas de för "Peter Pan", "Kermit"-kängorna. Sommarkängorna har en mjuk ganska tunn gummisula och en ovandel i mocka samt dragkedja på innersidan av skaftet. De är betydligt svalare och andas bättre än t.ex. Marschkänga 90.

Konstruktion

Kängan är i princip en kopia av Försvarsmaktens Sjöstridskänga 93 fast i mocka.

Ovandel
Ovandelen är gjord av mocka och andas bra. Tyg och mocka andas mycket bättre än vanligt skinn, men är å andra sidan betydligt sämre mot fukt. Kängan har både snörning och dragkedja. Plösen är av mycket tunn mocka sitter helt fast i kängan vilket gör att det inte kommer in smuts i kängan genom snörningen. Kängan fungerar bra under varma förhållanden och är betydligt svalare än marschkängan. Dragkedjan också en mycket bra funktion då man snabbt kan lätta på skon och vädra fötterna vid en kortare paus. Dessutom går det givetvis mycket fortare att ta på sig kängorna.

Sula
Sulan är gjord av Polyuretan och är energiupptagande och sviktar skönt. Slitsulan är slitstark, oljebeständig och har god beständighet mot kemikalier. Sulan är inte lika rejäl och inte så bekväm att gå längre sträckor med, till skillnad mot Marschkänga 90.

Tåhätta
Kängan har en plasthätta som skyddar tårna mot lättare slag och tramp.

Filtinläggssula
Kängorna har samma filtinläggssula 5 mm som för Marschkängan, dock brukar många köra helt utan inläggssula eller byta mot bättre. Den medföljande filtinläggssulan ger inte särskilt god komfort för foten. Man bör istället byta ut sulan mot en civil hiking-sula av cellgummi. På så vis blir kängorna av en helt annan klass och betydligt mer komfortabla.


Inläggssulor av cellgummi från Fotlabbet.

Fukt

Motståndet mot väta och fukt är dåligt. Mocka suger åt sig vatten och även om man impregnerar så blir foten snabbt blöt om det regnar rejält.

Fördelen med dragkedjan som möjliggör luftning av foten är mycket bra, men fuktmotståndet är ganska dåligt. Många irriterar sig på färgen, men personligen tycker jag gröna kängor är helt ok. Många andra nationer, t.ex. Norge har liknande kängor fast i sandfärgad mocka.

sommarkänga
Klicka för att se större bild! Klicka för att se större bild!
Nyvårdade efter en tids användning.
Foto: © 2002 Henrik Svensk

Storlek

Det är viktigt att välja rätt storlek. Enkel stålgrå knäsocka eller enkel sommarsocka fungerar bra så länge man inte skall marschera, då bör dubbla tunna sockor användas.

Har man dubbla sockor glider sockorna mot varandra istället för strumpan mot huden och det är oftast det som ger skoskav. Är man känslig skall man förbereda fötterna vid längre marscher genom att tejpa dem. Dock bör man helst använda en annan typ av känga för längre marscher.

Vanlig EU strl

Mondo Point (mm)

Färgmarkering
strumpa

34-36

215-230

• Gul

37-39

235-250

• Blå

40-42

255-270

• Röd

43-44

275-285

• Grön

45-

290-315

• Brun

Vård

Kängorna är väldigt lättvårdade. Man behöver i stort endast borsta av dem med lite vatten och en skurborste. Mocka är omöjligt att återställa till ursprungligt skick med vård, till skillnad mot skinnkängor som hela tiden kan återställas med fett och skokräm. Någon gång ibland bör man borsta upp mockan med en mockaborste samt impregnera dem med "BOSTON 873 Super Protection Concentrate" vilket är den impregnering utlandsstyrkan fått ut.

sommarkänga
Klicka för att se större bild! Klicka för att se större bild!
Vårdmateriel; mockaborste och impregnering.
Foto: © 2002 Henrik Svensk

Omdöme

Kängorna fungerar bra för den typ av tjänst som bedrivs i vissa av de fredsbevarande styrkorna, dvs till största delen åka i fordon samt till fots ta sig fram på grusvägar och asfaltsplaner i hög värme. För längre marscher och fältförhållanden i skog eller fuktig miljö lämpar de sig inte. De är säkert väldigt bra för ökenmiljö då kängan påminner mycket om traditionella ökenkängor i sin konstruktion.

Många väljer att på egen bekostnad köpa civila eller andra militära kängor. Hi-Tech MAGNUM®-kängor som kan köpas för 500-600 kr på militärbutiker hos de olika fredsstyrkorna är mycket populära.