SoldF.com

Sjukvårdsväska 9

Sjukvårdsväska 9
Se större bildKlicka för att se större bild!

Utvikt Sjukvårdsväska 9
Foto: ©2004 Lennart Fjellman

Fakta

Förrådsbeteckning: M8280-111010-1
Förrådsbenämning: FÖRBUTR SJSK/SJV /S
Vikt: 8 kg
Material: Vävburen PVCFörbandsutrustning för kompanisjukskötare och plutonsjukvårdare /S kallas också Sjukvårdsväska 9. Det är en fyrkantig ryggsäck med sjukvårdsmaterial som används för att klara av allt från att stoppa blödningar till att fixera ett brutet ben. Väskan har vadderade justerbara remmar vilket gör att den går att bära som ryggsäck. Fästen på väskans baksida möjliggör också fastsättning på 70-litersmes. På mesen, ovanför sjukvårdsväskan, sitter en 35-liters ryggsäck som då fungerar som stridspackning.

När man ska öppna väskan öppnar man kardborrestängningen och viker ut bakstycket. Bakstycket består av fack A, B och C. För att komma åt det stora facket, E, behöver fack D och F vikas utåt. När väskan är helt öppnad är det lätt att ha översikt över all materiel. Detta underlättas också av att locken är genomskinliga.

Innehåll

Fack A

Innehållet i fack A består av sjuktransportjournaler och pennor. Det finns också en plastpåse att lägga sjuktransportjournalen i, så den inte blir blöt. I sjuktransportjournalen skrivs relevant information om vem som skadats, vad som inträffat, symtom, åtgärder, skadans utveckling och ordinationer. Journalen överlämnas när den skadade överlämnas till sjuktransport eller förbandsplats. Det genomförs alltid en muntlig rapportering, för att inget i journalen ska kunna missförstås. I facket finns också nummerlappar att fästa på utrustning tillhörande sårad, sjuk eller död soldat.

Fack B

I fack B förvaras nästub, svalgtub och säkerhetsnålar. Svalg- och nästub används när den skadade är medvetslös och har andningshinder.

Svalg- och näs-tub
Se större bildKlicka för att se större bild!

Svalg- och näs-tub

Svalg- och nästub håller bort tungan från bakre svalgväggen för att åstadkomma fri luftväg. Det är ingen garanti för fri luftväg, och skall inte användas på skadade som är vid medvetande. I facket finns också en förbandssax trubbig vilken man använder för att klippa upp kläder.

Fack C

C-facket är det utan genomskinligt plastlock. Facket finns under A- och B-facket och rymmer materiel för att stabilisera nacke och brutna ben. Materielen består av en nackkrage, tre pappskena arm/ben, två pappskena förlängning och en underarmspappskena.

Nackkrage och pappskenor
Se större bildKlicka för att se större bild!

Nackkrage och pappskenor
Foto: ©2004 Lennart Fjellman

Syftet med nackkragen är att stabilisera nacken för att undvika skador på nackkotorna. Pappskenorna används för att immobilisera vid stukningar och/eller frakturer.

Pappskena för arm/ben
Se större bildKlicka för att se större bild!

Pappskena för arm/ben

Pappskena arm/ben monteras så att den passar 90-gradersvinkeln som fotsulan utgör mot underbenet. I detta läge kompletteras denna med förlängningen, eftersom både leden över och under frakturen måste immobiliseras.

 


 

Pappskena för underarm
Se större bildKlicka för att se större bild!

Pappskena för underarm

Pappskena underarm används exempelvis vid stukning/fraktur av handleden. Det är viktigt att polstra (göra det mjukt och bekvämt, undvika vassa kanter) vid användning av pappskenorna.

Fack D

Fack D innehåller brännskadeförband, kompresser, elastiskt snabbförband och första förband. Det sistnämnda är samma som varje soldat har i höger benficka. Det ligger i en steril förpackning och används för att stoppa blödningar. Det innehåller instruktioner, en lös kompress och en kompress som sitter fast med en elastisk binda.

Första förband
Se större bildKlicka för att se större bild!

Första förband och elastiskt snabbförband.

Fack E

Fack E är det största och innehåller fyra små elastiska bindor, blodtrycksmätare, häftplåster. Det finns också materiel för att kunna ge läkemedel intravenöst (i venen) och infusion. Det finns tre infusionskanyler (Venflon/PVK) och lika många infusionsaggregat. Det finns också läkemedel i facket; Aspirin tablett 500mg ( 20 st ), klorhexidinsprit (5mg/ml) för huddesinfektion. Som smärtstillande finns tre Morfin Ampin 10mg/ml att använda vid svåra smärttillstånd, dock ska man vara extra försiktig och uppmärksam vid skallskador. Som infusionslösning finns tre liter Ringer-Acetat. Det är ett läkemedel som kan användas vid blödning, för att fylla på med vätska och på så vis hålla uppe trycket i cirkulationsapparaten.

Blodtrycksmätare
Se större bildKlicka för att se större bild!

Blodtrycksmätare

Infusionslösningen (Ringer-Acetat) förvaras längst ner i facket i ett strumpliknande fack, för att ligga skyddade. I fack E ligger också en väst att använda vid kall väderlek. På västen fästs infusionslösningen och hålls därmed varmare än den omgivande temperaturen. Vid infusion ska vätskan nämligen vara kroppstempererad.

Fusionskanyler
Se större bildKlicka för att se större bild!

Fusionskanyler (Venflon/PVK) och infusionsaggregat

Fack F

F-facket innehåller 13 stora elastiska bindor som används till exempel för att fixera ett ben i pappskenorna.

Källor

Sidan är gjord i samarbete med
Martin Lindeberg (Marzocchi)
Lennart Fjellman( Serg. Fjellman)
Ola Ekholm (oak)
och GA KA