SoldF.com


Piranha III 10x10
Armoured Command Vehicle


Se större bildKlicka för att se större bild!
Foto: © MOWAG

Fakta

Längd: 7,9 m
Bredd: 2,6 m
Höjd: 2,9 m
Vikt: 13 ton
Beväpning: Kransmonterad KSP 58 för självförsvar.
Max
Hastighet: 100 km/h.
Motor: Scania DSJ9-48A, Diesel, 400 hk, 1600 Nm.
Besättning: 8
Övrigt: 8 tons Winch, NBC-skydd genom övertrycksfläktar.

Tillverkare: MOWAG mfl.

Piranha III 10x10 Armoured Command Vehicle skall ingå i de rörliga amfibieförbanden där vagnen främst skall användas som lednings- och sambandscentral. Fordonet skall ingå i ArtDemoprojektet som för närvarande är under utveckling. Fordonet är tillverkat av det Schweiziska företaget Motorwagenfabrik AG (MOWAG).


Se större bildKlicka för att se större bild!
Foto: © Scania

Fordonet

Svenska Försvarsmakten har köpt in två olika versioner av vagnen; Piranha IIIC 10x10 Armoured Command Vehicle som är ledningsvagnen och Piranha IIIC 10x10 Armoured Sensor Vehicle som är en radarvagn.

Försvarsmakten har valt att använda Scania DSJ9-48A motorer om ca 400 hk som drivkälla i vagnarna, annars finns andra motorer som alternativ. Kraftöverföringen sker genom en ZF ECOMAT 7HP 600-automatlåda med sju växlar framåt och en bakåt.


Se större bildKlicka för att se större bild!
Foto: © MOWAG

Däcken har dimensionen 335/80 och de är utrustad med CTIS (Central Tyre Inflation System), dvs. central däcktryckskontroll som kontrollerar däcktrycket var trettionde sekund. Man kan även ställa in vilket däcktryck som önskas för tillfället, detta underlättar terrängkörning väsentligt.

Fordonet är ett femaxlat hjulgående bepansrat fordon som driver på samtliga 10 hjulen. Piranha är namnet på en serie hjulfordon som tillverkas av den schweiziska firman Motorwagenfabrik AG, MOWAG. Detta är den tredje generationen Piranhavagnar och den finns i hjulalternativen 6x6, 8x8 och 10x10. En uppsjö av olika beväpningsalternativ och torn finns också.


Se större bildKlicka för att se större bild!
Den senaste Piranha IV 8x8 bredvid Piranha III 10x10 ACV
Foto: © MOWAG

Övrigt

Besättningen sitter skyddat mot både splitter och finkalibrig eld, även mot NBC-anfall med hjälp av ett övertryckssystem som filtrerar 170 kubikmeter luft per timme.

Besättningen har gott om utrymme i den 14 kubikmeter stora vagnen som har luftkonditionering och en APU (Auxilary Power Unit) på 40 kW som ser till att strömförsörja all utrustning

Källor

Sidan är producerad i samarbete med Tomas Aronsson

Motorwagenfabrik AG
Tillverkare och utvecklare av själva av vagnen.
Många bilder på övriga beväpningsalternativ och modeller inköpta av andra försvarsmakter.

Army technology
Här finns tillverkarnas temasidor om Piranha III