SoldF.com

Mössor och hattar

Fältmössa m90

Storlekar: S, M och L omställbara med kardborre i bakkant.
Material: mönstertryckt varpsatin; 50% Polyester, 50% Bomull.
Tillverkare: A. Kempf GmbH &Co. KG.
Pris: 20 kr (FMLog prislista 02

-03-13)
ca 100 kr på civila marknaden

Fältmössa m90 är en fältmössa i baseballkeps-utförande med mjuk skärm i samma tyg som m90 uniformen. Invändiga nedvikbara öronlappar. Finns i tre storlekar vilka sedan justeras i nacken med ett kardborreband.

Stuk
Det finns en mängd olika sätt att stuka fältmössan. Mössan bör sitta ca 2 fingerbredder ovanför öronen och rakt på huvudet (inte lutad bakåt eller framåt). Det vanligaste är att ha skärmen lätt vikt samt tillplattad, lätt skålad på toppen. (Se bild)


Se större bildKlicka för att se större bild!
Fältmössa m59 med mössmärke Furir
Foto: ©2003 Henrik Svensk

Fältmössa m/59

Storlekar: strl 52-63
Material: olivgrön varpsatin
Pris: ca 20 kr på överskottsfirmor

Fältmössa m59 är en mycket populär mössa i kepsutförande.
Mössan är tillverkad i olivgrön varpsatin med rundskuren kulle, mjuk stickad skräm med inlägg av smärting, fodrat pannskydd och på utsidan nedfällbara slag av dubbelt tyg. Fältmössa m/59 Flyg har flygemblem av textil samt hakrem av resår.

Många officerare fortsätter att använda 59:an trots att de blivit tilldelade den nyare Fältmössa m90.

Stuk
Det finns en mängd olika sätt att stuka fältmössan. Mössan bör sitta ca 2 fingerbredder ovanför öronen och rakt på huvudet (inte lutad bakåt eller framåt). Det vanligaste är att ha skärmen lätt vikt samt tillplattad, lätt skålad på toppen.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Pälsmössa m/59 i läge 2.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Pälsmössa m/59

Storlekar: strl 52-63
Material: olivgrön varpsatin
Pris: 49 kr (FMLog prislista 02-03-13)
ca 25-50 kr på överskottsfirmor

Pälsmössa m/59 är en fodrad vintermössa av kepsmodell.
Mössan är tillverkad i olivgrön varpsatin med rundskuren kulle, mjuk stickad skräm med inlägg av smärting, pälsfodrat pannskydd samt nedfällbara fodrade bräm. Ytterst på brämet finns kardborre för förslutning. Tidigare modeller har spännen av metall eller plastknappar. Pälsmössa m/59 Flyg har flygemblem av textil samt hakrem av resår.

Mössan skall användas mycket sparsamt. Den har en förmåga att vara mycket varm, vilket lämpar sig väl för posttjänst, rast under vinterförhållanden och annan stillasittande tjänst. Vid mer fysisk ansträngande aktivitet bör man använda Fältmössan för att sedan ta på pälsmössan vid rast för att inte bli för svettig om huvudet. Om du blir svettig kan det få allvarliga konsekvenser i stark kyla.

Lägen
Pälsmössan får endast bäras i 3 lägen.

Läge 1: Brämen uppvikta ovanpå huvudet.

Läge 2, Brämen fästa baktill.

Läge 3. Brämen nedvikta över ansiktet. Mycket sällan som detta tillåts, endast vid EXTREM kyla kan det komma på fråga.


Tips: Att ha brämen oknäppta är totalt förbjudet och du kommer att få en rejäl utskällning av ditt befäl ifall du bär mössan så.

Båtmössa
Se större bildKlicka för att se större bild!
Båtmössa m/1824-2004
Foto: ©2006 Fredrik Rundh

Båtmössa m/1824-2004

Storlekar: strl 52-63
Tillverkare: Wigéns, Sverige

Båtmössa m/1824-2004 är en mössa som brukas av Livgardets gardesbataljon (Livkompaniet & 6. Kompaniet) vid ceremoniella tillfällen och högvakt då m/ä, m/87 eller m/90 bärs. Mössan är ursprungligen en nattmössa tillhörande grenadjärerna vars anor i Sverige sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. Under 1800-talets slut byttes båtmössan ut mot den då trendriktiga franska kepin eller havremåttet som den också kallas. 2005 återinfördes en reviderad utgåva av båtmössan och således används inte längre havremåttet av gardisterna på Livgardet. Dragonerna brukar den dock fortfarande. I våra nordiska grannländer Norge och Danmark, har bärandet av båtmössan hos de kungliga kompanierna varit oavbrutet, vilket har skapat vilseledande rykten om att Försvarsmakten i Sverige, utan någon historisk anknytning, skulle ha plagierat deras mössor. Detta stämmer följaktligen inte.

Båtmössan är i grunden mörkblå och har, om den bärs av infanteriet, ett vitt band runt sig samt en vit tofs. Tofsen symboliserar båtmössans nära relation med grenadjärerna. De vita snörena som är fastsydda på mössans högra sida och som bildar överdelen av ett "V", symboliserar att de ursprungliga, relativt sett höga, nattmässorna kund vikas ihop och göras lägre.

Soldaternas mössor har ett enkelt vitt band och ett nationalitetsmärke m/41 i mössans framkant.

Officerare har gul sidenkokard m/1865 och knapp m/1865-1960 i mössans framkant. Det vita bandet är ersatt av en 35mm silvergalon och gradbeteckning tillkännages genom de band av 4mm guld- eller silver-galon som finns under den breda galonen.

Stuk
Ingen speciell stukning förekommer, dock ska mössan sitta rakt på huvudet med ca 1 fingerbredd ovanför ögonbrynen.

Av: Fredrik Rundh med hjälp av Lt P på SoldF Forum
LivPluton.com


Se större bildKlicka för att se större bild!
Sandfärgad basker med tillhörande baskermärke, Utlandsstyrkan.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Baskermössa m/52 och m/60

Storlekar: 4-7
Material: 100% ullfilt, foder av 100% bomull. Skyddskant av skinn
Tillverkare: Wigéns, Sverige
Pris: 180 kr inkl emblem (FMLog prislista 02-03-13)
Bättre franska varianter 250 kr exkl. emblem på Military Shop

Baskermössan finns i olika färger beroende på vilket förband/tjänstegren man tillhör. Yttertyg av ullfilt, innerfoder av bomull, skyddskant av 100% skinn och ett inneliggande dragband i skyddskanten.

Försvarets baskrar har väldigt mycket tyg och är svåra att få till ett bra stuk på så att det inte sticker ut i nacken eller hänger ner över öronen, speciellt om man har litet huvud.

Stukning
Baskern stukas åt höger mha varmt vatten.
För bästa stuk bör foder skäras ut samt öljetter tas bort
OBS! Tänk på att du kan bli ersättningsskyldig ifall du gör detta inte får behålla baskern samt att du hämtat ut rätt storlek innan då 'förstör' den!
Nedan beskrivs ett sätt att stuka, det finns lika många sätt att stuka som det finns personer som bär basker.

  1. Skålla baskern i hett vatten och krama lätt ur.
  2. Sätt den på huvudet och stuka så att inga veck uppstår på kullen. Det svåra är att få till att det inte sticker ut bak till. Håll på tills du är nöjd.
  3. Fixera stuket med sätta på dig en mössa ovanpå baskern och gå runt så en tid.
  4. Vid behöv upprepas proceduren.
    Det går även bra att stuka i duschen.
  • Baskermärket fästs snett till vänster ovanför vänster öga. Baskermärket bör sedan sys fast så att det inte lossnar.

  • Skinnkanten bör vara ca två fingrar(bredd) över näsroten eller ca 5 mm ovanför ögonbrynen. UniRFM 2003 förespråkar ca 2-3 cm ovanför ögonbrynen.

Egen basker
Många väljer att köpa franska baskrar på civila marknaden. Alternativet är att stuka den reglementerade baskern på ett mer udda sätt så att det går åt mer tyg i stukningen, dvs vika ut emblemet från pannan, veck bakom emblemet, etc. Detta ser betydligt värre ut än att alla skulle ha ett enhetligt svensk klassikt baskerstuk med en fransk modell istället för udda stuk i den reglementerade modellen. Det är synd att FM inte köper in de populära och omtyckta franska baskrarna, som troligen tom skulle kosta mindre om man ser till FMLogs prislista. Helt klart är iaf att många officerare och värnpliktiga i Försvarsmakten bär franska baskrar och att det är just de baskrarna som ser snyggast och är betydligt lättare och snabbare att stuka.

Basker i strid
Att använda basker i strid är ytterst obra då den inte ger vare sig camouflage, solskydd eller någon annan fördel som de flesta andra huvudbonader har. Brittiska Commandos slogs dock i falklandskriget med basker (märket svärtades ner). Det finns även mycket bilder på internet av svenskar, framför allt jägarförband, som övar iförda camouflagemålning och basker, vilket jag personligen tycker är lite synd då det ser väldigt oprofessionellt ut.

Färgerna är betydligt fler än vad som förtäljs i UniR FM, nedan lista är vad jag lyckats ta fram, reservation för ev fel.

Mörkgrön = Jägare, kavalleri, m.fl.
Grön = Amfibie
Klarröd
= Musikkår
Vinröd (m/52) = Fallskärmsjägare
Ljusblå = FN
Mellanblå = Helikopterflottiljen
Marinblå = Marinen
Mörkblå= Armén (förband som inte tidigare burit basker)
Svart = Pansar, livgardister
Sandfärgad = Utlandsstyrkan
Beige = Gränsjägare
Brun = HemvärnetBashatt
Foto: © RECON Vildmark AB

Bashatt m90

Storlekar: S(55-56), M (57-58), L (59-60), XL (61-62)
Material: mönstertryckt varpsatin
Tillverkare: RECON Vildmark AB, Sverige
Pris: 285 kr på civila marknaden

Bashatten är en hatt i m90 tyg med stickad mjukt brätte samt en justerbar hakrem som fästs i nacken. Finjustering av storleken kan göras med ett kardborrband inuti. Hatten är reserverad för Bassäk-förbanden inom flottan. Det är även deras utbildningstecken på samma sätt som den gröna baskern för kustjägarna. Dock är hatten är mycket populär bland soldater i Utlandsstyrkan som tycker den fungerar bättre än Fälthatt kamo med sina stora brätten och Fältmössa 90.

Stukning
Normalt stukas bashatten genom att vika in sidorna mot öronen samt luta framåt.Se större bildKlicka för att se större bild!
Fälthatt Kamo
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Fälthatt Kamo

Storlekar: strl 52-63
Material: mönstertryckt varpsatin; 65% Polyester, 35% bomull
Tillverkare: Wigéns, Sverige
Pris: 195 kr för motsv. på Military Shop

Fälthatt Kamo, eller djungelhatten, sommarhatten som den oftast kallas, är en plagiering av den amerikanska Boonie hat. Hatten har ett mjuk stickat brätte samt ett nylonband runt kullen. Haksnodd i form av nylonsnöre med dragsko finns för fastsättning bakom nacke eller under haka.

En hel del olika stuk finns för närvarande bla fäster många haksnodden på kullen och får på så vis ett Cowboyhatt-stuk, andra viker upp ena sidan och får ett mer australiensiskt stuk.

Källor

UniRFM2003 PDF-dokument [ PDF 8,3 MB]
Uniformsreglemente för Försvarsmakten 2003

Här kan du läsa om bestämmelser vad gäller bärande av klädsel, gradbeteckningar, utmärkelser och dyl.
Försvarsmakten 2003
M7756-770002

Wikipedia: Grenadjär för Båtmössa m/1824 -2004