SoldF.com

Försöksvapen: Multi Grenade Launcher 40


Se större bildKlicka för att se större bild!
Foto: ©1997 Fredrik Adman

Fakta:

MGL 40 MK-1
Kaliber:
40 mm
Vikt: 5,3 kg (oladdad)
Längd:  778 mm (utvikt kolv) 566 mm (infälld kolv)
Piplängd: 310 mm
Räffelstigning: 1 tum/1200 mm
Magasin: 6 skott
Mekanisk eldhastighet: 3 skott/sek
Praktisk eldhastighet: 18 skott/min
DMAX: 450 m
Praktiskt skottvid: 400m (30-80 m under övning)
Sikte:
Trijicon Armson Occuled Eye Gunsight (O.E.G.) inställbart i 25 m intervaller upp till 375 m. Rött streck motsvarar en stående man på 100m.
Övrigt: Kolven ställbar i två lägen för bekvämare eldgivning på långa eller korta avstånd.
Tillverkare: Milkor, Sydafrika
Pris: enbart siktet kostar ca 2000 kr.

Multi Grenade Launcher (MGL) är ett Sydafrikanskt vapen som är framtaget för att kunna täcka luckan som uppstår mellan avståndet för en vanlig handgranat och riskzonen för indirekt eld, d.v.s. från ca 10 m - 300 m.  MGL är mycket lämpligt för just de avstånden och kan bekämpa värn som är väl skyddade mot frontal eld från vanliga EHV samt kulsprutor, etc.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Enligt rykten skall MGL ursprungligen konstruerats för att skjuta tårgasgranater på demonstranter under de många upploppen i Sydafrika under Apartheid regimen. I Sverige används endast spränggranaten som har ungefär samma verkan som en vanlig handgranat samt övningsgranaten.  Det är samma ammunition används som till granattillsatsen M203 på Ak 5. Enligt tillverkaren skall all 40 mm ammunition kunna användas. Detta gör att man har ett väldigt stort utbud av olika typer av ammunition att välja av på den internationella marknaden. Det finns en uppsjö av olika granat typer; tårgas, spräng, riktad sprängverkan, m.fl..

MGL har en revolvertrumma som rymmer 6 st projektiler. Trumman spännes upp genom att snurra trumman motsols innan man laddar med nya granater. Eldhastigheten är hög , 3 skott/s, eftersom  frammatningen fungerar precis som en på en vanlig revolver. Det tar dock en stund att fylla på 6 st nya skott och skruva upp trumman vid omladdning. 

Kolven är ihopfällbar och kan i utvikt tillstånd ställas i två lägen för att förenkla för skytten att skjuta på korta eller långa avstånd. . Siktet, Trijicon Armson Occuled Eye Gunsight (O.E.G.), har ett rött lysande streck vilket motsvarar en 2 m vertikal pelare på 100m (motsvarar en människa). Man har båda ögonen öppna och placerar bara den vertikala pelaren där man vill träffa och skjuter . Siktet gör att man mycket lätare träffar rätt än med en vanlig 40 mm granattillsats (M203) med enbart öppet riktmedel.

MGL:en är väldigt bra och lättskjuten, man "lobbar" enkelt in skotten i värn eller andra skyl/skydd som kan vara svårt att träffa med vanliga EHV.

Soldat siktar med MGL
Se större bildKlicka för att se större bild!

Soldat med MGL. Foto: ©1997 Fredrik Adman

Försksvapen

MGL användes som försöksvapen under ett antal år inom Markstrid/Skärgårdsskytte-förbanden 1996-2000 vid det numera nedlagda regementet Ka3, Fårösund, Gotland. Det har inte anskaffats i någon större skala trots att erfarenheterna var mycket goda.

Ammunition

40 GSGR

Vikt: 264 g

Höjd: hylsa: 46 mm Totalt: 102 mm
Vo: 84 m/s
Drivladdning: 0,35g NCGL krut "BULLSEYE"
Huvudladdning: 23,0 g Hexogen
Primärladdning: 3,0g Pentyl


Se större bildKlicka för att se större bild!

t.v. Övning 40 GÖVNGR t.h. Skarp 40 GSGR.
Foto: ©1996 Per Karlsson

40 mm Övngr.

Vikt: 239 g

Höjd: hylsa: 46 mm Totalt: 97 mm

Vo: 84 m/s
Drivladdning: 0,4g NC krut W5580 (+ 0,1 g Svartkrut ,endast före 1997)

Markstridspluton FMB/Ka3 1996 var de första att prova ut MGL:en under stridsförhållanden och den visade sig väldigt bra, framför allt till att slå ut mindre grupper av skyttar i kuperad terräng och i värn.

Fördelar

  • Robust och enkel

  • Ihopfällbar

  • God precision

  • Lätt rengjord

  • Stor eldkraft

  • Kan användas av både vänster och högerskyttar.

Nackdelar:

  • Struligt att ladda om

  • Lite bökig att ha på ryggen

Video

Vård

Grundläggande vapenvård beskrivs ingående i denna bok från Försvarsmakten. Varför man vårdar och skillnaden mellan daglig tillsyn och särskild tillsyn. Även vård av optik samt hur de olika fetterna/oljorna skall brukas.

SoldR Mtrl Vapen Förebyggande Underhåll
SoldR Mtrl Vapen Förebyggande Underhåll
Försvarets Materielverk och AerotechTelub Information och Media AB, 2001. M7742-101131

Mer info och källor:

Milkor
Försäljningsargument för MGL