SoldF.com

Kulspruta 90

Ksp 90
Se större bildKlicka för att se större bild!
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Fakta:

Fabrique Nationale Minimi
Kaliber: 5,56x45 mm NATO
Vikt: 7 kg
Längd: 1040 mm
Piplängd (utan flamdämpare): 466 mm
Magasin: Kassett om 200 skott/st (3 kg) eller magasin om 30 skott/st
Sikte: Hålsikte/korn
Eldhast: 700-1000 skott/min
V0: 930m/s DMAX: 3000 m
Övrigt: Benstöd, utbytbar pipa, vårdsats inuti handskydd och pistolgrepp.
Pris: ca 30 000 kr
Tillverkare: Fabrique Nationale, Liege Belgien

Kulspruta 90 (Ksp 90) är en helautomatiskt, luftkyld  kulspruta som är konstruerad efter gas/vridlås- principen. Det finns två versioner av Ksp 90, en med fast kolv (Ksp 90) och en med inskjutbar kolv och kortare pipa (Ksp 90B, internationellt FN Minimi Para).

Ksp 90 skytt
Se större bildKlicka för att se större bild!
Ksp 90B med inskjubar kolv.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Vapnet kan laddas med både vanliga Ak 5 magasin eller med band ur en kassett. Banden sätts ihop av länkar och inte av hela band som med Ksp 58.  Man slipper därmed att hålla reda på en massa tomma band som lätt försvinner i skogen. Ammunitionen finns att få ut färdiglänkad direkt i kassett.

Ksp 90 skytt
Se större bildKlicka för att se större bild!
Amfibiesoldat med Ksp 90 med kassett

Ksp 90 är en betydligt modernare och framför allt en lättare kulspruta än Ksp 58. Ksp 90 finns främst bland jägarförbanden i Marinen, Flygvapnet och Armén och i Utlandsstyrkan.

Ammunition

Ksp 90 använder samma ammunition som Ak 5 5,56x 45 mm NATO. Det är mycket praktiskt då man alltid vill använda så få olika typer av ammunition som möjligt. Eftersom nu i stort sett hela svenska försvaret använder Ak 5:or med 5,56 mm bör man använda en kulspruta med samma kaliber.


Se större bildKlicka för att se större bild!
5,56 mm sk ptr 5 stkprj

Skarp (5,56 mm sk ptr 5 stkprj)
Skarp patron med helmantlad projektil med bly och stålkärna. Toppen av projektilen har en kärna av stål för ökad penetrationsförmåga. Pris: 2,80kr/st (1997). Till Ksp 90 finns det färdigbandad ammunition (5,56 mm sk ptr 5 nband)


Se större bildKlicka för att se större bild!
5,56 mm sk ptr 5 stkprj bandad med länk.

Det finns numera även en miljövänlig variant av patronen, 5,56 mm sk ptr5B stkprj, som inte har något i bly i projektilens kärna utan är helt i stål. Dessutom är tändhatten fri från tungmetaller. Priset skall vara ca 15 procent högre än för den gamla vilket betyder ca 3,20 kr/st (1997). I det långa loppet är den billigare eftersom man tjänar in det på saneringen av skjutbanorna. Mer information finns på FMV:s webbplats

Spårljus (5,56 mm sk ptr 5 slprj)
Spårljusprojektil med lyssats av fosfor. Man kan följa dess bana då det blir som ett rött lysande streck efter den. Projektilbanan stämmer väl överens med normalprojektilens. Många tror att spårljusammunitionen har dålig precision och skulle slita på piporna mer än normalammunitionen, men det är en missuppfattning. Spårljus ammunitionen är lämplig för prickskytte därför att det är lätt för både skytten och observatören att följa kulans bana. Dock bör man vara lite försiktig i användandet då ljuset även enkelt kan ses av fienden och därmed se var skytten befinner sig. Spårljus är främst till stor hjälp när man skjuter under mörka förhållanden och inte kan sikta med siktet utan måste se vart elden tar. Spårljus används med fördel även med Ak 5. Till Ksp 90 finns det färdigbandad ammunition med var 4:e patron spårljus. (5,56 mm sk ptr 5 slnband).Till skillnad mot äldre spårljusammunition (7,62 sk ptr 10 slprj) med vitmålad spets på projektilen, har den nya en rödmålad topp. Internationellt är det praxis att märka spårljusammunition med röd spets. Framtiden lär utvisa om det blir fler vådaskott till följd av att man lätt förväxlar den med en lös patron under en omställning från lösskjutning till skarpskjutning.

Det finns även en miljövänlig variant av spårljuspatronen som heter 5,56 mm sk ptr 5B slprj som, i likhet med den vanliga skarpa miljövänliga patronen, saknar bly i projektilen och tungmetaller i tändhatten.

Lös (5,56 mm lös ptr 5)
Den lösa patronen användas enbart i fredstid under övning. Patronen har en träplugg som projektil som pulveriseras vid skjutning inuti pipan. Vapnet förses med en lösskjutningsanordning som gör att träflisorna inte skjuts ut rakt fram och därmed skulle kunna skada personer. Den Lösa ammunition används med fördel under dubbelsidiga övningar då man kan skjuta mot varandra utan att skada. Vapnet ger enbart i från sig en ljudknall men ingen projektil lämnar pipan. I övrigt måste man handha vapnet på samma vis som med skarp ammunition.

Vid skjutning med lös ammunition måste ett riskavstånd på
10 m hållas till framförvarande person eller 2 m om personen har skyddsglasögon på sig. Reservation för eventuella ändringar vad gäller säkerhetsreglerna som kontinuerlig ändras. Aktuella regler återfinns i boken Säk I.

Ksp 90 vs Ksp 58

En kassett med 200 patroner väger ca 3 kg till skillnad mot Ksp 58 bandlåda om 249 patroner på ca 7 kg. Enbart själva vapnet är 4,6 kg lättare än Ksp 58
Totalt blir viktskillnaden mellan Ksp 90 och Ksp 58 ca 16 kg inkl tillbehör och ammunition. 
Pipbyte görs efter 200 skott i snabb följd (1 st Kassett). Detta möjliggörs av att extra pipa bärs med och lätt kan bytas ut på ett fåtal sekunder.

Ksp 90
Se större bildKlicka för att se större bild!
Storleksjämförelse Ksp 90 och Ak 5
Foto: ©2002 Henrik Svensk

FN Minimi är ett väldigt populärt vapen internationellt och Brittiska SAS-styrkorna är några av dem som använder Ksp 90.

Fördelar

  • Lätt och smidig

  • Bra lösning av vårdsats 

  • Hög eldhastighet

  • Inga  band att hålla reda på

  • Smidig lösning med magasin

Nackdelar:

  • Mindre robust

  • Mindre kraftig ammunition

Vård

Ksp 90
Se större bildKlicka för att se större bild!
Isärtagen Ksp 90 med tillbehör. Läskstång samt verktyg rymms i handskyddet, oljeflaska i pistolgreppet
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Video

Källor

Modern Firearms
Information om de olika modellerna av FN Minimi/ M249.


Guns Of The Elite: Special Forces Firearms, 1940 to the present
Second Edition, George Markham,Arms &Armour Press 1996
ISBN:1-85409-382-7


Soldatreglemente Gemensam Materiel (Sold Mtrl G)
Försvarsmedia 1990, M7742-101031