SoldF.com

Kroppsskydd 94


Se större bildKlicka för att se större bild!

Kroppsskydd 94 med hängande plattor fram och bak.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Fakta

Vikt: ca 4,5 kg med plattor fram och bak, 10,5 kg med 2 st extra keramplattor
Storlekar: Small, Medium och Large
Yttertyg: Bomull/Polyester Varpsatin med M90 mönstertryck
Innertyg:
Polyamid 6.6
Material skyddsväv:
14 lager Aramidväv
Inläggsplattor: D och E-kurva keramplattor a' 3 kg
Materiel keramplattor: Aluminiumoxid

Skydd: 7,62 AP P-80 Nato med keramplattor
Utan keramplattor V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920)
Tillverkare: Åkers Krutbruk Protection AB
Pris: För FM 3876 kr (FMLog prislista 2002-03-13)

Kroppsskydd 94 (KS94) är ett modernt splitterskydd och med tilläggsplattor även skydd mot finkalibrig ammunition upp till 7,62 AP. Västen finns främst bland utlandsstyrkan, men även vissa insatsplutoner inom Hemvärnet och vissa andra förband har blivit tilldelade.

Konstruktion

Västen har ett ytterlager av M90 tyg vilket gör att västen får bäras utanpå fältjackan, tillskillnad mot Kroppsskydd 90/A som måste bäras innanför jackan.

Aramidväven är löstagbar och är i sex delar, en båldel, en ryggdel, två st delar för nacke och en för resp hängande extraplatta. Aramidväven ligger mellan innertyget och yttertyget som ett foder, så att man enkelt kan ta ur det för att tvätta yttertyget.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Urtagen aramidväv, framdel.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Västen kan utrustas med två stycken avtagbara extra hängande plattor av aramidväv med yttertyg som fästs både bak och fram med enkla kardborreförslutningar. Dessa är till för att skydda en bit nedanför höften mot splitter. Bakplattan sitter man på i stridsfordon och skyddar då mot splitter om fordonet råkar köra på en mina eller om man beskjuts i en helikopter. Normalt används inte dessa plattor eftersom de är i vägen.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Kroppsskydd 94 med extra hängande plattor fram och bak.
Inga keramplattor inlagda.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Västen har en inbyggd lyftsele för evakuering ur trånga fordon och för att släpa en sårad. Ett brett grenband ofta kallat "bäversvansen" möjliggör detta och fästs i två plastspännen på framsidan. Normalt används inte det då det är ytterst obekvämt och ser ut som en blöja. Istället föredrar de flesta att tejpa upp bandet i västen. När så krävs kan man givetvis ta bort tejpen och använda grenbandet.

På framsidan av västen finns ett fastsytt plattband i vilket stridsbältesfickor från stridsbälte 304K eller Stridsväst 2000 kan fästas.

Tips: Tejpa fast en av FM:s namnbrickshållare på magasinet och du kan häkta fast magget på kroppsskyddet direkt i plattbandet.

Skydd

Västen har med enbart aramidväven ett skydd som benämns V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920), det betyder att 50% av alla splitter om 1.1 g och som kommer i hastigheter upp till 450m/s stoppas av västen.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Baksidan av kroppsskyddet, keramplattan bitvis urtagen. Lyftselen framtagen ur sin ficka.
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Västen kan utrustas med inläggsplattor fram och bak, D+E-kurva. De väger ca 3 kg styck och gör västen mycket otympligare och tyngre , men ger i gengäld ett betydligt bättre skydd.
I utlandsstyrkan bärs västen normalt alltid med keramplattor.

Plattorna är tillverkade av aluminiumoxid. Aluminiumoxidpulver pressas ihop under högt tryck och i hög temperatur. Keramen blir hård och spröd och är känslig för slag.

Keramen fördelar ut anslagsenergin från en träffande projektil över en större yta samt deformerar projektilen. Aramidväven fångar sedan upp den deformerade projektilen och det bildade keramsplittret. Keramplattorna är av klass 3 och skall enligt tillverkaren klara:

  • Kaliber 5,56 mm 930m/s avstånd 5 m
  • Kaliber 7,62 mm 830m/s avstånd 5 m
  • Kaliber 7,62 mm NATO AP avstånd 5m, Singelskott

Med keramplattor stoppas alltså 7,62 mm Armour Piercing Natostandrad P-80 projektiler. Plattorna har flerträffskapacitet på om skotten träffar med minst 5 cm mellanrum på keramplattan. Västen i sig skyddar ej mot knivhugg eller kanyler, men knivar och nålar går inte igenom själva keramplattorna.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Kroppsskyddet med urtagna keramplattor
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Bärande


Se större bildKlicka för att se större bild!

Öppnat kroppsskydd 94
Foto: ©2002 Henrik Svensk

Kroppsskyddet försluts först med ett midjeband och spänne inuti västen därefter knäpper man den och justerar storleken med kardborreförslutning på bägge sidor och över vänster axel. Halsen försluts med ett plattband med kardborre. På axlarna sitter två små förstärkningar/upphöjningar, dessa har till funktion att förhindra att bärremmar på t.ex. ryggsäck/stridssele inte hasar ner på armarna.

Kroppsskyddet är betydligt bekvämare än Kroppsskydd 90A som bäres under uniformsjackan, så länge man inte har extraplattor i. Man vänjer sig dock relativt snabbt vid att bära extraplattor då det blir en rutin vid utlandstjänstgöring. Man känner sig dock lätt som en fjäder dagen då man återlämnar plattorna och kan inte förstå att man tyckte kroppsskyddet allena var tungt vid inryckning.
I och med att man bär skyddet utanpå jackan är det mycket bökigt att komma åt saker man har i fickorna under kroppsskyddet.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Kroppsskyddet som det normalt bäres i utlandsstyrkan;
keramplattor, uppvikt/tejpat grenband, de hängande plattorna borttagna
Foto: ©2002 Henrik Svensk

På Kroppsskydd 94 får gradbeteckning i form av kragspegel anbringas på vänster bröst.

Källor

PDF-dokumentFMVAktuellt 2/2002 s. 13.

UniRFM2003 PDF-dokument [ PDF 8,3 MB]
Uniformsreglemente för Försvarsmakten 2003

Här kan du läsa om bestämmelser vad gäller bärande av klädsel, gradbeteckningar, utmärkelser och dyl.
Försvarsmakten 2003
M7756-770002