SoldF.com

Kroppsskydd 90A


Se större bildKlicka för att se större bild!
Kroppsskydd 90, fram och baksida
Foto: ©2003 Henrik Svensk

Fakta

Vikt: 3,3-3,5 kg (strl Medium)
Storlekar: Small, Medium och Large
Material: 14 lager Aramidväv
Skydd: V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920)
Pris: ca 2000 kr
Tillverkare:
Stormark K Konfeksjonsfabrikk A/S, Norge.

 

Kroppsskydd 90A (KS90) är inte en "skottsäker"-väst utan ett splitterskydd. Den skyddar inte bäraren mot finkalibrig eld utan enbart mot vissa splitter. Enligt vissa källor skall den heller inte klara ett vanligt knivhugg och stoppar garanterat inte sprutor/kanyler

Konstruktion

Kroppsskyddet är tillverkad av polyamidväv i vilken man stoppar in löstagbara plattor av Aramidväv (en typ av kevlar). Halsen har en en insida med manchestertyg och kan förslutas med en extra slejf med kardborre. Storleken på kroppsskyddet kan enkelt regleras då kroppsskyddet är öppningsbar och justerbar på bägge sidor mha kardborre. Även öppningen fram förslutas med kardborre. Kroppsskyddet skyddar bålen,axlarna och viss del av halsen samt underlivet. Bak finns en nedfällbar platta som skyddar baken och som är tänkt att man skall sitta på i fordon. Bakplattan skall skydda mot splitter t.ex. ifall fordonet åker på en mina.


Se större bildKlicka för att se större bild!
Kardborreöppningen framtill öppen
Foto: ©2003 Henrik Svensk

Skydd

Västen har ett skydd som benämns V50=450 m/sek (1.1 g FSP, STANAG 2920), det betyder att 50% av alla splitter om 1.1 g och som kommer i hastigheter upp till 450m/s stoppas av västen. Västen skyddar ej mot knivhugg eller kanyler.


Se större bildKlicka för att se större bild!
Blixtlåsöppning samt inläggen av aramidväv.
Foto: ©2003 Henrik Svensk

Bakgrund

Kroppsskyddet köptes in från Norge för att öka soldatens personliga skydd. Enligt vissa undersökningar orsakas uppemot 60% av skadorna i krig av splitter. Dock har det visat sig att Kroppsskyddet 90A inte är särskilt bra. Därför använder vissa förband samt de Svenska utlandsstyrkorna ett nyare kroppsskydd, Kroppsskydd 94 som till skillnad mot Kroppsskydd 90A kan förses med extra keramplattor och stå emot finkalibrig eld av 7,62 mm AP. Hemvärnsförbanden har tilldelats Kroppsskydd 90A i stor omfattning.

Bärande

Enligt UniR FM skall kroppsskyddet bäras under fältjackan eller liknande vilket faller sig naturligt då inga fickor eller fästanordningar för lösa fickor finnes. Gradbeteckning får ej anbringas på Kroppsskydd 90A vilket det får göras på Kroppsskydd 94.

Kroppsskyddet är relativt smidigt och böjbart, men man blir helt klart klumpigare. Eftersom kroppsskyddet är väldigt tätt, bildas det lätt kondens och de plagg man bär under kroppsskyddet blir alldeles "dyngsura". Kondensen kan orsaka köldskador vintertid om man blir blöt under och sen tvingas ligga still i kylan. Sommartid blir det VÄLDIGT svettigt, dock så torkar svetten på kroppsskyddet snabbt om man tar av sig det under en rast.

Vid strid i bebyggelse är det särskilt bra med kroppsskydd då det lätt bildas splitter, dessutom skyddar det kroppen mot de många slag och stötar man får i den hårda miljön.

Källor

UniRFM2003 PDF-dokument [ PDF 8,3 MB]
Uniformsreglemente för Försvarsmakten 2003

Här kan du läsa om bestämmelser vad gäller bärande av klädsel, gradbeteckningar, utmärkelser och dyl.
Försvarsmakten 2003
M7756-770002