SoldF.com

Hjälmunderlag 90


Foto: ©2001 Henrik Svensk

Fakta

Vikt: x g
Storlekar: L
Material:200g/m2 (60% Ull, 25% Polyamid, 15% Polyester)
Tillverkare: Ullfrotté Original AB
Färg: Olivgrön, finns även i vitt på civila marknaden.
Övrigt:
Tvättbar i 60°.
Pris: ca 135 kr på civila marknaden.
För FM 47 kr (FMLog prislista 02-03-13)


Dotted Div

Hjälmunderlag 90 är en multifunktionell huva som kan används som ansiktsmask("rånarluva"/ski mask), mössa eller halsduk. Huvan är tänkt att kunna användas vid bärande av hjälm och skall skydda ansiktet vid kall väderlek. Hjälmunderlaget ersätter den populära mössan "Olles brorsa".

Ansiktsmaskering

Förutom att skydda ansiktet mot kyla så är huvan bra för att snabbt ge ett någorlunda maskerat ansikte när man inte har tid att maskera ansiktet med maskeringsfärg. På civila marknaden finns den även i vit färg som ger god maskering under vintertid.

Konstruktion

Hjälmunderlaget är tillverkat i ullfrotté vilket gör den mycket lätt, men ändå väldigt varm. Ta för vana att alltid ha den med. Den ryms bra i en av sidofickorna på jackan. Runt ansiktsöppningen är elastisk resår som gör att det är enkelt att justera hur mycket av ansiktet som skall visas/döljas samt att man kan trä ut hela huvudet genom öppningen och på så vis få en halsduk.
Huvan kan tvättas i vatten, max 60°.

Bärande

De olika sätten du kan bära hjälmunderlaget.


Halsduk


Mössa


Ansiktsmask med stor öppning


Ansiktsmask med liten öppning

Material fakta

Ullfrotté Original tillverkas av merinoull som främst kommer från Australien. Ullen kompletterats med Polyamid för att öka styrkan, elasticiteten och även följsamheten i plagget.

Ull har en unik förmåga att bära och transportera fukt samtidigt som den värmer i fuktigt tillstånd. Ullfibern består bl.a. av proteiner som genom sin kemiska struktur ger ullen dess elasticitet, dragstyrka och luftighet. Fibern innehåller en stor mängd luft som isolerar mot både värme och kyla. I kontakt med fukt frigör proteinerna i ullfibern dessutom värme. Dvs att den värmer även när den är fuktig.
Ullfiberns kärna är hydrofil, med det menas att vatten ångan kroppen avger tas upp av fiberns kärna. Motsv. 30% av fiberns vikt (torr) kan absorberas av den utan att den känns våt.

Doftabsorberande funktion
Ull har en förmåga att suga åt sig och neutralisera doft som enligt tester är långt överlägsen andra textilmaterial. Detta är en stor fördel när man befinner sig i fält och möjligheterna till att tvätta sig ordentligt är ytterst begränsade.

Flamskydd
Ullens egenskaper mot värme och kyla är mycket goda och frottéstickningen i Ullfrotté Original förstärker de egenskaperna. Därmed har man ett gott skydd mot strålningsvärme. Vid antändning förkolnar ullfrottéväven istället för att brinna, medan andra syntetiska material lätt kan smälta som i sin tur då orsakar svåra brännskador på huden.

Källor och mer information

Ullfrotté Original AB
Massor av information, tester på arbetsklädsel i kall miljö, hur man skall klä sig, material fakta, återförsäljare, mm.