SoldF.com

Hjälm 90


Se större bildKlicka för att se större bild!

Hjälm 90 med hjälmduk (kamouflagesida).

Fakta

Vikt: 1,4 kg (storlek Medium)
Material: Ballistiskt fiber/para-aramid.
Skydd: TV50 550m/s (1,1 gram splitter), enkelskott >530m/s
Tillfällig deformation:
20 mm vid V=500 ± 10 m/s
Storlek:
S, M och L. Justerbara på flera punkter. Inlägg kan bytas ut. Small är av annat fabrikat.
Övrigt: Finns i två färger; grön och FN Blå.
Tillverkare: NP-Aerospace, England (f.d. Courtaulds)
Pris: För FM: Hjälm1006 kr , Dok: 39 kr
(FMLog prislista 02-03-13)

Hjälm 90 är en modern hjälm tillverkad i ballistiskt fiber/para-aramid, en typ av Kevlar. Hjälmen ger ett gott ballistiskt skydd och tål även slag bra. Stötskyddet sägs vara motsvarande en industrihjälm. Allt detta till en låg vikt av 1,4 kg.

Inredningen


Se större bildKlicka för att se större bild!

Inredning samt extra öronproppar.

Insidan av hjälmen har en konstruktion av plast på vilken skinkuddar fyllda med bomull och skumplast anbringats. (Se bild ovan) Hjälmen är bekväm, men känns väldigt stor och lätt "vinglig" att bära. Man får lätt plats med hörselkåpor under hjälmen och man kan justera storleken på ett flertal ställen. Spännet på hakremmen är ett plastspänne som man lätt kan klämma skinnet på kinden/hakan i om man försöker knäppa det med en hand. Hakremmen kan justeras på tre punkter.

Tips!
Fäst ett par öronproppar i nylonsnöre i hjälmen så har du med säkerhet ALLTID ett par md dig när du skall skjuta. (Se bild ovan)

Tips 2!
Knyt fast hjälmdukens snörning genom öglan bak så kan inte doket ramla av. (Se bild ovan)

Small-hjälmen

Hjälmeni storlek small är en annan hjälm. Det är en norsk hjälm och bla har en annorlunda inredning som de flesta upplever som bättre. Om du kan bör du försöka få tag på en Hjälm 90 Small. Inredningen är av tyg/nät med kardborre-anordningar. Small-hjälmen sitter mycket stadigare på huvudet och har en bättre svettabsorberande förmåga.

[BILD KOMMER]


Hjälmduk


Se större bildKlicka för att se större bild!

Hjälm 90 med hjälmdukens vintersida.

Utanpå hjälmen fästs en dubbelsidig hjälmduk. En sida har M90 kamouflage och resårband för hjälmmaskering och den andra sidan är vit för vintertjänst i snö. Att vända sida och fästa hjälmduken tar bara ca 30 sekunder.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Hjälm 90 med nedrullningsbar hjälmduk.

Det finns två versioner av hjälmduken. Den nya utan och den äldre med nedfällbara tygdelar. Dessa nedrullningsbara tygdelar skall rullas ner vid bärande av skyddsmask.

Viss FN personal har en FN-blå hjälm som då används utan hjälmduk.


Se större bildKlicka för att se större bild!

Hjälm 90 utan hjälmduk.

Blir ytterhöljet skadat eller om en av skruvarna som håller fast hakremmarna lossnar (vilket händer ibland) måste man lämna in hjälmen på reparation.

Ny inredning

Det har nu kommit till FMV kännedom om att hjälmens inredning inte är bra. Hjälmen är som tidigare nämnts väldigt vinglig på huvudet. Det vet de flesta som bara provat hjälmen en kort stund. Då ytterhöljet fortfarande är att anse som bra kommer man inte byta ut mot en ny hjälm utan bara ta fram en ny inredning. Tills dess att dessa moderniserade hjälmar kommit ut på förråden har vissa områden bestämt att inte lämna ut fler Hjälm 90 till bla Hemvärn. De får då istället ut Stålhjälm m/37. Personligen tycker jag det är märkligt att det inte framkom i testerna att hjälmen satt dåligt på huvudet. Har man provat Hjälm 90 small ser man genast att det är något liknande man borde införskaffat direkt.

Källor

Försvarets Materielverks tekniska specifikation 11670 B för M7347-004000 Hjälm 90, daterad 1998-04-20

FMVAktuellt nr 2, 2002, sid 13.