SoldF.com

Fältjacka 90.


Se större bildKlicka för att se större bild
Foto: ©2001 Camobutiken

Fakta Fältjacka 90

Vikt: Xg
Storlekar: 160/55, 170/65, 170/75, 170/85, 170/95, 170/105, 180/75, 180/115, 190/95, 190/115, 200/75, 200/95, 200/115
Material: Yttertyg: Varpsatin 50%bomull, 50% polyester, Foder: 100% bomull.
Tillverkare: Norsel Fabriks AB (Tillverkad i Sri Lanka)
Pris: 257 kr , m90P 331 kr (FMLog prislista 02-03-13)
Civilt: 700 kr (ny), 250 kr (beg)

Fältjacka 90 är tillsammans med fältbyxorna den uniform som de allra flesta värnpliktiga bär varje dag. Uniformen är bekväm och har bra passform samt är relativt slitstark. Enligt rykten från f.d FN trupp så skall uniformen vara väldigt populär att byta till sig bland utländska förband som tycker den är slitstark och håller god kvalité.

Fältuniformen är tänkt att bäras året om vilket gör systemet väldigt billigt i jämförelse med att ha två olika uppsättningar för sommar/vinter. Detta medför förestås att man måste vara extra noggrann med vad man tar på sig under för att erhålla en komfortabel och lagom värmande/svalkande klädsel. Vintertid löses det med att man vanligen tar på sig flera skikt med underkläder (för överkroppen: fältskjorta och tröja).

Under sommaren är det desto besvärligare eftersom reglementet föreskriver att man ALLTID skall bära jackan oavsett väder i strid. Det tunnaste plagget du har att ta på dig under jackan är bomulls T-shirten. Nu när t-shirt även får bäras ytterst underlättar det en del. Förr var man ofta tvungen att ha skjorta 59 under. Detta medförde en helt olidlig kroppsvärme under varma sommarövningar i 25°C och solsken. Lägg därtill den övriga utrustningen med tung packning och varma skinnkängor samt vanligen ansiktsmaskeringsfärg som täpper till porerna.

Andra länder har ofta skjortor istället för en riktig jacka tillåtna som yttersta plagg under sommaren, eller i alla fall tunnare tyg i sina uniformer samt speciella sommarkängor med viss del tyg och ventilationshål, vilket är betydligt bekvämare och passande vid varm väderlek. Uniformen är dock alldeles lysande under höst och vår så länge man impregnerar den.

Utlandsstyrkorna har nu tillförts en ny sommaruniform med skjortlikande jacka i M90 kamouflage samt ofodrade byxor. Detta är ett steg i helt rätt riktning.

Konstruktion

Jackan är tillverkad i ett mönstertryckt, vattenavvisande tyg kallad varpsatin. Varpsatin betsår av 50% bomull och 50% polyester. Jackan är raglanskuren* och fodrad över bålen med ett tunt tyg. I nederkant och i midjan finns snören med dragskor för att justera vidden av jackan. Ärmvidden justeras i två storlekar med en knappslejf. På armbågarna är ett extra lager tyg påsytt som förstärkning. Jackan stängs med en grov tvåvägs-dragkedja och knäppbar slejf som vindskydd.

Jackan har innerficka med pennhållare, två stora och rymliga bröstfickor och två stycken sidfickor. Samtliga ytterfickor försluts med grova och hållbara dragkedjor. I höger bröstficka finns hållare för autoinjektor. Nyare modeller har även en ficka på ryggslutet baktill.

Märken

Märken och gradbeteckningar sys fast med nål och tråd i det till märket lämplig färg, vanligtvis olivgrönt, blått (flaggan)
Under inga omständigheter får textillim användas då det dels förstör uniformstyget samt gör det lättare att antändas.

  • Kragspegel m/58 anbringas på kragsnibbarna, ev. gradbeteckning på vänster kragsnibb.


Fästinstruktioner för kragspeglar
Se större bildKlicka för att se större bild

Höger Ärm

  • Förbands/utbildningstecken sys fast på höger arm 30 mm nedanför ärmsömmen. T.ex. PEK-skjutningsmärke, Jägarbåge, etc.

Vänster Ärm

  • Flagga anbringas på vänster arm 30 mm nedanför ärmsömmen
  • Tilläggstecken 6mm nedanför flaggan.


Fästinstruktioner flagga och tilläggstecken
Se större bildKlicka för att se större bild

TIPS: Stoppa in en tidning/bok eller motsv. i ärmen när du syr fast märken så att du inte av misstag syr i hop ärmen.

TIPS: Ta med eget mini sy-kit vid inryckning med nål, tråd och säkerhetsnålar. Det är stressigt i början när alla skall sy samtidigt och har liten erfarenhet samt att det kan vara ont om nålar och tid. Säkerhetsnålarna använder du för att fixera märket på rätt plats innan du börjar sy. Ta för vana att ha med ett litet sy-kit i plånboken i fält för att laga hål, sy fast knappar, etc. Mini sy-kit medföljer ofta med exklusiva skjortor. Komplettera med extra mycket olivgrön tråd, svart sk björntråd och knappar, mm.

Raglanskuren = (Enl Svenska Akademins Ordlista) BETYDELSE: (typ l. modell av) ytterrock l. kappa kännetecknad av att (de oftast vida) ärmarna äro skurna i ett med axelstyckena o. i kilform sträcka sig mellan framo. bakstyckena ända upp till kragen. HENRIKS SON Tyskl. 118 (1901).


Packningsplan

På bilden kan du se ett exempel på packningsplan för Fältjacka 90. Normalt kommer man snabbt på vad man behöver ha i sina fickor för att klara sin tjänst. De olika tjänsterna kräver att man medför lite olika saker i fickorna. Exemplet på bilden visar vad man brukar behöva som till fots stridande gruppchef.

Exempel på ytterligare utrustning i bröstfickorna är godis/överlevnadskex, kikare, visselpipa, lystavar och kontrolldon till Ak 5. Har du modellen med ryggficka läggs förslagsvis kartor och Mätskiva M21 där. I krig skall Autoinjektor förvaras i ett fack i höger bröstficka, men i fredstid är autoinjektor-facket utmärkt för en Mag-Lite Mini.


Se större bildKlicka för att se större bild
Exempel på packningsplan Fältjacka 90.

Tvättråd

Uniformen går att handtvätta. Tvåltvättmedel får ej användas då det försämrar uniformens vattenavvisande förmåga. Torka på hög temperatur eller stryk den torr med strykjärn inställt på två prickar " ··".

Varianter

Fältjacka 94 A-dyk Av mönstertryckt varpsatin 50/50, Gore-Tex, vattenavvisande och svårantändlig.

Fältjacka 90 H Samma som Fältjacka 90 men med täckta dragkedjor, lock för samtliga fickorm, orange svårantändligt foder och fickor för pennor på vänster arm.


Fältjacka 90 Helikopter, © Camobutiken

Fältjacka 90 P Kort midjejacka med åtdragbar resår i nederdelen, mönstertryckt, vatten/oljeavvisande, svårantändligt foder, fickor för pennor på vänster arm samt extra namnbrickshållare. Vadderade förstärkningar insydda i armbågar och axlar.

På vänster sida sitter två stycken och på höger sida en namnbrickshållare. De bägge vänstra är avsedda för den vanliga namnbrickan och för en s k befattningsbricka, dvs är man plutonchef står det t.ex. AR på brickan osv. Den högra hållaren var ursprungligen avsedd för att fästa telehjälmkabelns clips, för att få denna ur vägen. Eftersom clipset på kabeln till telehjälm 9 sitter lite "bakvänt" fungerar inte detta i praktiken. Det går dock att fästa en vanlig namnbricka på kabeln för att på detta sätt fästa kabeln i hållaren. På nya modeller av jackan är den högra namnbrickshållaren borttagen.


Se större bildKlicka för att se större bild
Soldat i Fältjacka 90 Pansar och Telehjälm 9.
Foto: ©2002 Thord Wedman

Källor

Tack till "Kn Alfa" och Thord Wedman för kompletterande info ang M90P.


Soldatreglemente Personlig Materiel
(Sold Mtrl P)
Försvarsmedia 1992
M7742-101022

UniRFM2003 PDF-dokument [ PDF 8,3 MB]
Uniformsreglemente för Försvarsmakten 2003

Här kan du läsa om bestämmelser vad gäller bärande av klädsel, gradbeteckningar, utmärkelser och dyl.
Försvarsmakten 2003
M7756-770002